Сблъсъци в Белград между участници в „Европрайд 22“ и техни противници

Сблъсъци е имало в Белград между участници „Европрайд 22“ и техни противници, предаде сръбският портал „Nova.rs“. Журналист е бил ранен, докато отразявал демонстрацията.

Инцидентът се случил, след като опонентите се опитали да пробият полицейския кордон пред сградата на парламента, откъдето трябвало да тръгне шествието на „Европрайд 2022“ и да стигне до парламента, предаде Дарик.

На булевард „Освобождение“ противниците срещу провеждането на шествието влезли в сблъсъци с полицията, която използвала сълзотворен газ и димни бомби. Групи от противници се събраха от сутринта в центъра на столицата.

По-рано в Белград е имало сблъсъци между опонентите и полицията, задържани са десетки, включително монахът Антоний, който ударил с бутилка в корема оператора на H1. За нападението е подаден сигнал в полицията.

„Европрайд 2022“ беше забранен от сръбските власти, но вчера беше постигнато споразумение за провеждането му. Европейската асоциация на организаторите на прайда (EPOA) обяви в събота, че след няколко седмици интензивен международен натиск премиерката Ана Бърнабич е разрешила провеждането на „Европрайд 2022“ в Сърбия. Тя обявила, че може да гарантира сигурността по улиците на Белград.

Редица чуждестранни посланици и дипломати, както и представители на Европалрамента ще подкрепят събитието със своето участие. Няма съобщение, че в него ще участва и самата Бърнабич, която също е с нетрадиционна сексуална ориентация.

Четете още

Избор на редактора