Световните първенства – по хълмовете на времето

Мондиал 1930

Досега са се изиграли 21 мондиала като всичко е започнало далеч назад през 1930 г. Първото световно първенство в историята на футбола се е провело в Уругвай като тогава, разбира се, самият футбол като игра е нямал нищо общо с днешния модерен спорт и бизнес, в който се е превърнала любимата ни игра. Първенството през 1930 г. се играе в съвсем различен формат. Много е било трудно да се попадне в турнира, защото са участвали само 13 отбора, но и не всички държави са играли футбол по това време.

Има интересна история от тогава, която разказва как от Европа са пътували няколко отбора с един кораб за Южна Америка. Има слухове, че тогавашният крал на Румъния спонсорира кораба, за да може играчите на страната, както и другите европейски отбори да стигнат до континента и на самия кораб дори успяват да тренират и да се подготвят за идните мачове.

В самия турнир е имало е четири групи. Първата е била с четири отбора, а другите три с по три отбора. След приключването на групите, се е участвало директно на полуфинал и финал. Тогава Уругвай размазва Югославия с 6-1 в единия полуфинал, а в другия Аржентина разбива със същия резултат САЩ. Два от най–големите южноамерикански съперници се срещат на финала, но Уругвай печели с впечатляващото 4-2 и така става първият носител на световната титла.

Мондиал 1934

Следващото през 1934 г. е в Италия. Там вече участват 16 отбора, както се е случвало в следващите няколко мондиала. Интересното тук е, че няма групи. Започва се директно от осминафинал като типичен турнир и някои от отборите са отпадали от световни първенства след само един мач.

Представяте ли си да се готвите месеци наред за най – големия форум в света и да отпаднете след един единствен двубой, който може да бъде загубен и заради липса на късмет? А тогава дори не е имало подбор, т.е. всеки е можел да се падне срещу всеки на осминафинал. Например, Бразилия и Испания се срещат още в първия мач. В крайна сметка домакините от Италия се оказват най – подготвени и с най – железни нерви.

След като размазват САЩ с 7-1 в началото, печелят след продължения мача си срещу Испания, побеждават и Австрия с 1-0 на полуфиналите и накрая се изправят срещу Чехословакия, за да ги победят отново след продължения с 2-1.

Италианците тогава са имали някои от най–големите звезди.

Шавио и Орси вкарват двете попадения на финала, а на това световно първенство за първи път се провежда и мач за 3-то и 4-то място.

Мондиал 1938

Следващото световно първенство през 1938 г. е във Франция и там именно Италия отстранява домакините още на четвъртфинала. Споменахме, че Италия са имали някои от най – големите звезди по това време и италианският футбол се е славел с доста качество. Адзурите побеждават всички най – силни отбори в турнира тогава, включително и Унгария на финала. Джузепе Меаца, на когото е кръстен стадиона на Интер от доста време, е бил основният футболист на тима, а Виторио Поцо е треньор тогава.

Интересен слух от това световно първенство е, че тогавашният италиански премиер, който е бил и фашист, е изпратил телеграма на отбора преди мондиала, в която се гласяло “Vincere o morire!”. Това означава буквално “Победа или смърт!”. Това е слух и някои играчи от тогава отричат подобно нещо.

Голямата драма е била на финала между Италия и Унгария, защото унгарците са по – силният отбор, но след като губят от Италия, някои играчи дори се радват, защото знаят, че е много вероятно колегите им от апенините да ги чака фатална съдба имайки предвид фашисткия режим в Италия по това време.

Мондиал 1950

Заради Втората световна война няма световно първенство още цели 12 години. Мондиалът през 1950 г. бележи новият старт на футбола и той се провежда в Бразилия. За първи път подобно събитие се посещава от над един милион души.

Прави впечатление, че в южноамериканските страни има много по – голям интерес към световните първенства в тези години, защото и при първото световно първенство в Уругвай има почти 600 000 човека. На този мондиал форматът с групите отново се завръща като този път имаме четири групи със само една от по 3 отбора, а другите с четири.

На този мондиал два от отборите се отказват от участие поради различни причини най – вече свързани с недостатъчно добра подготовка, лоша организация и финансови средства за пътуването. Тези два отбора са Индия и Франция. Англия пък прави дебюта си на световно първенство тогава.

Тук бразилските организатори на турнира предлагат нов формат, който е направен главно заради това да има повече мачове, съответно и повече пари. Най – интересното е, че не е имало директна елиминация. Всъщност, победителите в групите са формирали една финална група, в която играе всеки срещу всеки.

Бразилия унищожава Швеция със 7-1, а испанците стигат до измъчена победа с дузпи срещу Уругвай, но и Селесао не прощават на Ла Фурия Роха като ги громят с 6-1. Съответно накрая Уругвай и Бразилия се изправят един срещу друг в решаващия сблъсък, за да може урусите да направят пълен обрат в рамките на 13 минути през второто полувреме и да си гарантират втората титла.

Този мач реално не е бил финал, а се е играл в група и равенството е стигало на Бразилия, за да е шампион. Селесао, обаче, накрая губи и хората по стадиона са били шокирани. Южноамериканците са фанатици в това отношение и е имало смъртни случаи, падания от етажи на стадиона и други ексцесии на Маракана, където на живо 200 000 човека са наблюдавали срещата.

Мондиал 1954

На мондиала в Швейцария през 1954 г. най – накрая няма проблеми с номера на отборите в първенството и то се провежда в нормалните 4 групи с по 4 отбора. Тогава и за първи път се показват мачове по телевизията като е трябвало хората да пускат специални монети, за да могат да гледат. Тук има и нещо друго интересно.

На този мондиал се използват нови иновации, защото в групите е имало два поставени и два непоставени отбора. Това значи, че всички тимове са играли по 2 мача в групите си и съотвено мачове между поставени и непоставени отбори не е имало.

Друго интересно е, че тогава всички победители в групите са играли един срещу друг в единия поток, а всички завършили втори, са играли в друг поток, което би било абсурдно да се случи в сегашните световни първенства, съответно по – късно това е било премахнато като правило.

Западна Германия завършват втори в класирането с по – лоша голова разлика от тази на Турция, които имат 2 точки, колкото и немците. Затова се играе допълнителен плейоф, за да се реши кой ще продължи напред и немците печелят с внушителното 7-2.

По–късно Маншафтът побеждава Югославия, разбива Австрия и накрая играе финал с Унгария, които имат не просто страхотен отбор, а са били абсолютно доминантна сила в Европа, но немците печелят с 3-2. Те стават и първият отбор, който е спечелил мондиал и е загубил мач в турнира. Също така Германия са и единственият шампион, който не играе с нито един отбор извън собствения си континент.

Най–важното от финала на това световно първенство и като цяло за целия турнир е, че Германия, всъщност, има само аматьори в състава си, защото тогава немците не са имали професионална лига. Унгария също са били аматьори на теория, но са играли като професионалисти и някои от играчите им били собственост на най – добрите тимове в света. Още в групите Унгария побеждава Западна Германия с 8-3 и затова на финала се очаква те отново да ги смачкат, но нищо подобно не се случва.

Мондиал 1958

Идва време и Швеция да е домакин на световно първенство. Тук за първи път се провежда формат, който е доста подобен на сегашния, защото има 4 групи от по 4 отбора и всеки завършил 2ри в своята група играе срещу някой, който е завършил първи в неговата. На това световно първенство блесва и гения на великия Пеле.

Бразилецът печели наградата за най – добър млад играч и буквално закарва отбора си до финал. Пеле вкарва общо 6 гола на мондиала, а тогава е само на 18. Той бележи хеттрик срещу Франция на полуфинала, а Селесао побеждават домакина Швеция с 5-2 на финала, за да започнат бразилската доминация. Това е първият мондиал и единствен такъв, в който южноамерикански отбор става шампион в Европа и това не се е случвало никога повече след това.

Мондиал 1962

Най–накрая идва ред и на България да се включи в най–големия футболен форум. Световното първенство през 1962г. се провежда в Чили, а българите се класират като един от най–добрите 16 отбора в света. При една кратка съвременна аналогия ако сега имаше само по 16 отбора на световни първенства, едва ли щяхме да се класираме този век, но по това време това се случва. Форматът е същият, а повечето топ отбори са там.

Бразилците тогава не са били много по – слаби от предишния мондиал – напротив. Тимът побеждава всеки с лекота. Селесао не успява да победи и да вкара гол само на Чехословакия в групите, но за сметка на това го прави на финала.

Бразилия са и най – резултатният отбор на това световно първенство. Само Гаринча, Вава и Амарилдо вкарват общо 11 гола. Още по – впечатляващо е, че те постигат такъв успех след като голямата им звезда, Пеле, се контузва точно срещу Чехословакия във втория мач от групите и не доиграва турнира.

Мондиал 1966

Световното първенство през 1966 г. се помни с успеха на Англия, които са и домакин на първенството. Най–голямата футболна гордост на англичаните си остава през тази далечна година, а тогава се раждат и някои от най – големите легенди на английския футбол.

Когато участват англичани, винаги има интересни истории. Доста необичаен герой преди турнира тогава е било куче, наречено Пикълс. Трофеят на Жул Риме е откраднат от изложбена експозиция още преди да започне световното първенство. Последват незабавни мерки за търсенето му. По-късно се оказва, че кучето по някакъв начин го е откраднало и увило във вестник.

Купата е намерена, а близо до нея самият Пикълс е сновал в някакви храсти в покрайнините на Лондон. ФА поръчва и реплики в случай, че купата не бъде открита тогава. Тази реплика, както и каишката на Пикълс, се съхраняват в Националния музей на футбола в Манчестър и до ден днешен.

Що се отнася до самия турнир, там участват някои феноменални играчи като Еузебио, легендарният португалец, който вкарва цели 9 гола в турнира и става голмайстор. Тук е и Франц Бекенбауер, един от най – великите защитници в историята. Англичаните, обаче, демонстрират огромни качества.

Още в групите те стават първи като единственото им равенство е срещу Уругвай в първия мач и после постигат 2 победи. Падат им се едни от най – добрите отбори в лицето на Аржентина и Португалия съответно на четвъртфинал и полуфинал. Западна Германия размазва Уругвай с 4-0 и надделява над съветския съюз.

Финалът е последният, който се е предавал в черно-бяло. Той е невероятно напрегнат и много зрелищен. Редовното време завършва при резултат 2-2, а Вебер вкарва гол за немците в 89-та минута. В продълженията, обаче, Хърст регистрира своя хеттрик като вкарва 2 пъти, за да даде купата на Англия. И до ден днешен се говори за огромното неспортсменство заради третия гол на англичаните, защото почти сигурно е, че самият гол не е минал голлинията.

Трофеят е връчен директно от кралица Елизабет II. Интересен факт е, че тогава химните са били изпълнени само на финала. В предишните мачове не е имало химни. Причината е била заради страховете от това, че е можело да възникнат проблеми между Северна Корея и Южна Корея. Разбира се, Северна Корея като социалистическа държава тогава не са били признати от кралството.

Мондиал 1970

На световното първенство през 1970 г. се е играело изключително динамичен и атакуващ футбол, макар и то да се е провело в невероятни жеги. Мексико са домакини тогава. Турнирът отново е с 16 отбора, а някои отбори като Израел, Мароко и дори Ел Салвадор играят за първи път на световни първенства.

Неслучайно започнахме с това какъв футбол се е играл на този мондиал, защото той е запомнен като един от най – качествените с някои от най – добрите отбори в историята на турнира. За първи път съдиите могат да дават жълти и червени картони, а това е направило и самата игра по – технична.

Турнирът се печели от Бразилия за 3ти път в последните 4 издания тогава и общо 3ти път в историята им, а техният състав с играчи като Пеле, Клодоалдо, Джерсон, Жаирзиньо, Ривелиньо и Тостао често е наричан като най – великият отбор виждан някога на световни първенства.

Това е субективно понятие, но самият факт, че се говори така за онзи отбор, означава, че той наистина е бил феноменален. Тимът печели всичките си 6 мача в турнира. Загало пък печели турнира и като треньор, след като го печели преди това и като играч. За първи път се играе и с топка на Адидас (Телстар Ерласт). Тя е била с направена с изключително качествени материали. Великият Герд Мюлер пък става голмайстор на турнира.

Мондиал 1974

Западна Германия е домакин на следващото световно първенство през 1974 г. Тук Източна Германия прави дебют в турнира и това се оказва единственото им участие, защото по – късно следва и обединението.

Двете страни попадат дори в една група и завършват на първо и второ място в нея. Форматът тук е бил по – различен и сравнително нов.

Класиралите се 2 отбора от четирите групи съставили две нови групи с по 4 отбора. Победителите в тези две групи играят финал. Този турнир ще се запомни не само с титлата на Западна Германия, но и с онзи невероятен отбор на Холандия, който за първи път демонстрира тоталния футбол от школата на Аякс. Неескенс и Кройф са звездите на лалетата.

Холандците са големите каръци в световните първенства, но точно този отбор наистина е заслужавал по всички параграфи да вземе титлата.

Мондиал 1978

Спор около Световното първенство през 1978 г. е имало, защото Аржентина е претърпяла военен преврат само две години преди мондиала. В страната има диктатура, а тя ще е домакин на този мондиал. Диктатурата е известна като Национален процес на реорганизация. По-малко от година преди Световното първенство, през септември 1977 г., генералният министър на вътрешните работи, Албано Харгуиндеги, заявява, че наскоро са изчезнали 5618 души.

Прословутото Висше училище по механика на ВМС (известно със съкращението си ESMA) държи затворници от концентрационен лагер от “Мръсната война”, а задържаните в плен могат да чуят рева на тълпата по време на мачове, проведени на монументалния стадион на „Ривър Плейт“, разположен само на една миля разстояние.

Това метафорично предизвиква ехо от предполагаемата политическа манипулация на спорта от Хитлер и Мусолини по време на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. и Световното първенство по футбол през 1934 г. Поради политическите сътресения някои държави, най-вече Холандия, се замислят дали да се откажат от участие в събитието.

Въпреки това в крайна сметка всички са взели участие без ограничения. Твърденията, че холандската звезда Йохан Кройф отказва да участва поради политически убеждения, са били отречени от него 30 години по-късно.

Аржентина тогава са с Марио Кемпес, който е капитан на тима, както и Сардилес, който е един от най – добрите халфове по това време и играе с първи номер.

Бразилците от това световно първенство не са със славата на този тим от 70-та и единствената причина за това е, че не стигат дори финала на турнира, а футболът, който са изповядвали е бил феноменален.

Като цяло най – силните отбори на турнира тогава са Италия, Холандия, Аржентина и Бразилия. И четирите отбора притежават невероятни играчи и точно те завършват на първите две места в двете групи образувани след като са се изиграли мачовете от първоначалните групи.

Страхотните холандци и домакините от Аржентина стигат до финала, който е спечелен от Аржентина. Холандците обвиняват съперника, че използва нечестни мерки за забавяне на мача. Говори се и до ден днешен, че мачът е бил уреден, но не е доказано нищо. Самият двубой е много равностоен, но Аржентина печели след продължения и така взима първата си купа.

Мондиал 1982

Мондиалът в Испания през 1982 г. е с нов формат. Има 6 групи по 4 отбора и се дават по 2 точки за победа, а 1 за равенство. При равни точки се гледа головата разлика, а 12-те отбора в топ 2 в групите правят общо 4 групи с по 3 отбора, при които по еквивалент на миналите световни първенства победителите стигат до полуфинал. Домакини на световното първенство са Испания, а на този мондиал отново е пълно със звезди. Поляците този път правят много силна кампания и стигат дори до полуфинала.

Италианците ги побеждават там, а после печелят и турнира срещу Западна Германия. Паоло Роси е звездата. Той става голмайстор и играч на турнира.

Интересното е, че всичко това се случва след скандали в Серия А по време на сезона свързани с уреждане на мачовете, а самият Роси лежи в затвора.

Още по – любопитен факт е, че Адзурите правят 3 равенства в първата група и са много жестоко критикувани от пресата у дома.

Те променят малко стила си на игра във втората група, а и нагласата им за мачовете също се променя. Имат и късмет, защото играят с някои невероятни отбори като този на Бразилия, който по това време пак е пълен с топ играчи, а Фалкао води отбора и вкарва гол след гол.

Все пак, след като спечелват мондиала, Италия дори не се класират за европейското през 1984 г., което е показателно, че при тях е имало сериозни вътрешни проблеми, които са дали ефект по – късно.

Мондиал 1986

Мексико са домакини за втори път през 1986 г. и за първи път в историята се случва една държава да е за втори път домакин. Това е така, защото преди това са избрали Колумбия за домакин, но заради едно земетресение и икономически проблеми, в последния момент се променят плановете и мондиалът се провежда в Мексико.

На това световно французите имат огромен отбор. Това са времената на Платини, Жирес, Тигана, Фернандез. Преди това французите 2 пъти стават европейски шампиони и са фаворит за спечелването на турнира.

Марадона води Аржентина, а Гари Линекер става голмайстор на турнира, макар и англичаните да отпадат още на четвъртфинал и то именно от Аржентина. Този мач не го споменаваме случайно, тъй като той ще остане като най – емблематичният за този мондиал заради двата гола на Марадона и по – конкретно този, откъдето идва и фразата “Божията ръка”.

Първото попадение остава като един от най – спорните моменти в историята, а 2рото, което е дошло едва 4 минути по – късно, е абсолютен образец за класата на Диего Армандо Марадона.

Колкото и да са били силни французите по това време, те отпадат преди финала след като Западна Германия ги надиграва категорично. Белгия също е с много силен тим и стига до полуфинал, където червените дяволи губят от Аржентина с Марадона, който е избран за най – добър играч на турнира. Във финала немците успяват да изравнят от 0-2 до 2-2 в края на мача за 6 минути от 74-та до 80-та минута, но само 3 по–късно Буручага вкарва трети победен гол за гаучосите. Това е втора титла за Аржентина.

Мондиал 1990

През 1990 г. мондиалът е в Италия. Този турнир е белязан от множество червени картони и много сериозна грубост. Също така тимовете са изключително дефанзивни. Двете изключения са Италия и Западна Германия като 1вите печелят и трите мача в групите, а Германия прави само 1 равенство.

Тук по стечение на обстоятелствата именно тези два стари познайници стигат до финалната фаза, но италианците така и не играят финал. Германците този път срещат Аржентина и ги побеждават с 1-0 след много спорна дузпа вкарана от Бреме в 85-та минута и взимат третата си титла.

Мондиал 1994

През 1994 г. едва ли някой българин не знае какво става на това световно, но за лъвовете по – надолу в статията. Мондиалът е проведен в САЩ и тук има страхотни отбори и футболисти като най – добър млад играч на турнира става Марк Овермарс, а най – добър играч на турнира е Ромарио. Голмайсторите, обаче, са Христо Стоичков и Саленко от Русия. Тук форматът пак е с втората най – добри отбора класирали се във всяка група, както и с четирите най – добри от общо 6, които са завършили на трето място.

САЩ и България изиграват много силен турнир. Италия и Бразилия са отборите, които стигат финала, но е спорно дали италианците са го заслужавали, макар че те отново са с някои извънземни играчи като Роберто Баджо, който има противоречив турнир, защото в началото не му се получава, дори си вкарва автогол срещу Нигерия, но после е най – силният играч на тима в следващите решаващи мачове.

Бразилия и Италия изиграват един много скучен финал, който завършва 0-0. След 120 минути “блъскане на топката” Бразилия печелят с 3-2 на дузпи. По ирония на съдбата Баджо пропуска решаващата дузпа. Бразилският капитан Дунга вдига трофея и това е четвърта титла за Бразилия.

Мондиал 1998

През 1998 г. е и пикът на френския национален отбор, който е домакин на световното тогава. Играчите на отбора са суперзвезди като Анри, Зидан, Десаи, Пирес, Дешан, Бартез, Виейра, Анелка, Бланк, Тюрам, Трезеге, Пти. Само топ футболисти.

На този мондиал за първи път участват толкова много отбори и се провеждат общо 64 мача, както се случва във всеки един мондиал оттогава насам и форматът от тогава е същият като сега.

Тук изгрява звездата на Оуен, който е най – добър млад играч, но Роналдо грабва приза за най – добър играч, докато Давор Шукер е голмайстор с 6 гола. Бразилците отново са страхотни и всъщност малко по – лесно стигат до финала отколкото Франция или поне играта на тима е била по–доминантна.

Срещу Холандия имат по – сериозни проблеми на полуфинала, но успяват да победят с дузпи. Франция пък записва победи след продължения на осминафинала и след дузпи на четвъртфинала с Италия. Малко хора, обаче, очакват петлите да размажат Бразилия с 3-0 в края.

Има слухове, както често се е случвало на световните първенства, че Бразилия не са искали да играят максимално добре, за да може Франция да станат световни шампиони, както и други теории, но е факт, че това се превръща в първата титла за Франция на световни финали.

Мондиал 2002

През 2002 г. за първи път световно първенство се провежда в Азия и то в две държави – Япония и Южна Корея. На този мондиал има един скандален мач между Бразилия и Турция още в групите, когато турците получават два червени картона, но единият е заради абсурдна симулация на една от звездите на Селесао, Ривалдо. Заради това той носи лош имидж на тима си. По стечение на обстоятелствата Турция и Бразилия играят полуфинал, макар и да са били в една група, в който бразилците взеха победа с 1-0.

Отборът на Англия е с много силни индивидуалности, но губи от Бразилия още на четвъртфинал. Тогава интересен пробив правят едни от домакините, Южна Корея, които играят полуфинал в турнира и в крайна сметка завършват четвърти. Немците, обаче, ги побеждават и пак стигат финала в турнира. С играчи като Роналдиньо, Карлош, Кафу, Жуниньо, Жилберто и най – вече феномена Роналдо в състава на Селесао, обаче, Маншафтът няма шанс. Роналдо вкарва 2 гола на Оливер Кан, за да подпечата петата титла за Бразилия.

Мондиал 2006

2006 г. Мондиалът се провежда в Германия и тук може да се каже, че най – големите сили във футбола доминират в турнира. До четвъртфиналите стигат тимове като Германия, Аржентина, Италия, Англия, Португалия, Бразилия и Франция. Това е турнирът на италианците, обаче.

Те успяват да спечелят финала срещу Франция, който е прочут с края на кариерата на Зидан. Тя е белязана от скандален червен картон, който Зидан си изкарва след удар без топка с глава в гърдите на Марко Матераци.

И до ден днешен това си остава един от най – емблематичните моменти на световни първенства. В редиците на Адзурите личат имената на Пирло, Дзамброта, Индзаги, Неста, Тоти, Гатузо, Дел Пиеро, Канаваро, Де Роси и Буфон. След дузпи те взимат купата.

Мондиал 2010

През 2010 г. за първи път се провежда световно в Африка – в Южна Африка. Това първенство основно ще се запомни с 2 неща. Едното е стилът тики-така на Испания, заради която преди и след световното, което печелят тогава, взимат две европейски купи. Второто е поредният страхотен холандски отбор тогава, който отново стига до края, но не спечелва нищо за трети път. И в трите пъти, в които лалетата стигат финал на Мондиал и не го печелят, имат грандиозни отбори.

Преди това сме длъжни да отбележим и един емблематичен мач между Англия и Германия, в който немците разбиват англичаните, които, обаче, са посърнали след като Лампард вкарва редовен гол, но той не е зачетен, защото съдиите не виждат преминаването на топката на голлинията, а всъщност топката е с поне половин метър във вратата. Все пак, Германия после разгроми и Аржентина с 4-0, но испанците ги наказаха на полуфинала.

Финалът е между Испания и Холандия и е невероятно равностоен като гол на Иниеста в продълженията дава победата за Испания, които буквално имат перфектния отбор тогава. В тази година Шнайдер е един от най – силните футболисти в света и много хора все още смятат, че той е трябвало да вземе златната топка, а не Лео Меси.

Мондиал 2014

Бразилия са домакини. Селесао се готвеха за 6та титла. Те изиграха добри мачове в групите, а след това имаха два добре познати южноамерикански съперника в лицето на Чили и Колумбия. С Чили се стигна до дузпи, за да може бразилците да преминат напред.

Германия тогава имаха известни трудности в мача си срещу Алжир на осминафинала, но после заиграха все по – добре. Аржентина и Холандия бяха други тимове, които направиха силно първенство. Гаучосите, разбира се, водени по това време от Меси, който бе в пика си, а Холандия с тяхното 3-5-2 с ван Гаал направиха много сериозно впечатление и още в групите взеха 9 точки и детронираха световния шампион Испания с 5-1.

Белгия тогава бяха събрали само топ играчи, което виждаме, че продължава и до днес, но силите на червените дяволи стигнаха само до четвъртфинал. Холандия беше на крачка от четвърти финал, но загуби с дузпи от Аржентина.

Най – запомнящият се мач, обаче, се проведе на Ещадио Говернадор Магалес Пинто. Там Германия просто премаза и унизи Бразилия със 7-1. Това беше нещо феноменално като резултат, защото се случва на полуфинал в модерни дни и то между двата най – титулувани отбора.

Неймар беше надеждата на Селесао тогава, но той се контузи по – рано в турнира. Като разгледаме играчите на Бразилия и по – конкретно титулярите от това време може да забележим, че този отбор далеч не е бил нещо впечатляващо и дори е чудно как е стигнал до полуфинал, защото много малко от тези футболисти направиха велики кариери след това.

На финала мечтата на Меси да стане световен шампион се изпари след един много тактически мач между Германия и Аржентина, в който Маншфатът взе победата в продълженията.

Мондиал 2018

Мондиалът в Русия е най – пресният ни спомен, защото се проведе съвсем наскоро. В него видяхме как тогавашният настоящ шампион, Германия, завърши на последно място в своята група, което беше огромен шок. Аржентина раздирани от скандали и критики отпаднаха на осминафинал. Оформиха се два потока като единият беше много силен, другият далеч не толкова.

Испания доминираха тотално над домакина Русия на осминафинала, но накрая загубиха след дузпи, а от този по – слаб поток най – много се възползваха Хърватия и Англия. Англичаните най – накрая изиграха мондиал, заради който можеха да са горди. Накрая Хърватия ги победи след продължения в полуфинала, но този тим на трите лъва определено е много качествен. В другия поток Белгия и Франция доминираха тотално. Белгийците в пика си елиминираха и Бразилия.

Полуфиналът между Франция и Белгия реално беше финал преди финала, защото именно тези два бяха най – силните отбори в турнира. Все пак, петлите се отличаваха по всичко на този мондиал. Те имаха 2 от най – силните халфове в света – Погба и Канте.

Имаха двама от основните централни защитници на Реал Мадрид и Барселона – Варан и Юмтити.

Страхотни бекове като Павар и Ернандес, а в предни позиции Гризман и най – вече един от очакваните най – големи таланти във футбола, Килиан Мбапе.

Франция победи Белгия с 1-0, а на финала разби Хърватия с 4-2. Лука Модрич взе приза за играч на турнира, както и златната топка по – късно, а Килиан Мбапе стана най – добър млад играч.

Четете още

Избор на редактора