Свищовският римски легион завладя Дакия

Свищовският Първи италийски легион взе участие в най-големия световен фестивал на античното наследство „Натале ди Рома“, който е част от тържествата по повод годишнината от основаването на Рим. Това съобщиха от Съвета по туризъм – Свищов.
В тазгодишното издание участие вземат над 2200 реанактори, представляващи 16 страни от цял свят. Свищовският легион е единственият български групов представител. Тазгодишната група от свищовски възстановчици включва легионери, центуриони и весталки, предаде БТА.

Участниците са обединени в групите „Първи италийски легион“ и „Първа тракийска кохорта“, които са съвременна реплика на бойните формирования на древната римска империя, свързвани с античния град Нове край Свищов.

В свищовската група от близо 30 реанактори са включени преподаватели, студенти и служители на Стопанската академия „Димитър А. Ценов“.
Тазгодишното българско участие на фестивала в Рим се дължи и на подкрепа от ръководителя на свищовската финансова катедра проф. д-р Стоян Проданов.

Миналото лято той бе и единственият българин на борда на римската лусория по река Дунав по най-дългия двуседмичен гребен маршрут от Сърбия до България.

Българските участници представиха облекла и въоръжение на легионери, оксилиари и траки. Римски граждани и туристи наблюдаваха пресъздаването на битката на Цирко Масимо – завладяването на Дакия.

След кратко прекъсване поради пандемията, Съветът по туризъм – град Свищов отново възстанови българското участие във фестивала. С изявата си в Рим групата за исторически възстановки „Първи италийски легион” започна сезона на историческите възстановки и подготовката на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”, който се провежда ежегодно в Свищов през месец юли.

Фестивалът на античното наследство е създаден през 1994 г. и е посветен на деня от основаването на вечния град. Традиционен организатор на събитието е Gruppo Storico Romano и кметството на столицата Рим.

Четете още

Избор на редактора