Свърши се. Правителство няма да има, изядоха се преди закуска

Доста се проточи и тази агония, но както ekspresso.bg неведнъж писа, ново правителство в този парламент няма да има. Имаше някакви стъпки – една напред, две назад и леки приклякания за пред публиката. Но се свърши.

Сбъдна се и една друга наша прогноза – следва поредното служебно правителство на Румен Радев, тежък застой, завой към руски газ и извинения към руски шпиони. И сочна предизборна кампания.

Кой пръв хвърли камък в блатото? Няма значение. Оцапаните от разхвърчалата се тиня обаче са много.

Петък, 22 юли 2022 година, ще остане в историята като един от най-грозните, но и най-разголващи политически дни в новата ни история. Нека обобщим:

Корнелия Нинова

Тя обяви, че ще размотава мандата за съставяне на правителство, докато бъде избран нов шеф на КЕВР, защото без него не можело (предишният бе махнат от Конституционния съд). Лидерката на БСП намекна и за време на изчакването: до средата на август.

Христо Иванов

Той пък каза пред съпартийци: “Корнелия го раздава все едно иска да състави правителство”. Поради случаен (?) технически гаф обаче гласът му бе записан и чут от много хора. Съпредседателят на ДБ очевидно даваше оценката си за странния преговорен процес за формиране на нов кабинет с мандата на БСП.

Иванов обаче казва и нещо друго, също много интересно – по въпроса с избора на нов шеф на Антикорупционната комисия:

„Именно самите ПП, в лицето на парламентарното им крило, а не на Лена Бориславова, взеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно, т. е. може да се намери компромис по съдържателната част на аргумента на ИТН. Но Тошко Йорданов каза: „Не, не, не! Ние ще гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите „бухалка“, ние ще сме в коалицията, която ще управлява тази „бухалка“. Иначе няма да ви гласуваме „бухалка“, която после, когато отидем на избори, вие да я контролирате.“

Има и още, тук отдолу:

След като всичко това се чу и от клетия данъкоплатец, от мрака изригна самият

Слави Трифонов

Лидерът на ИТН рязко обяви, че партията му прекратява участието си в преговорите за правителство.

„Какъв е смисълът от тези преговори за правителство? Аз изтривалка ли съм?“, запита риторично той, очевидно изнервен от развитието на нещата.

„Ние вече нямаме никакво място в тези безмислени, лицемерни преговори. Правителство на лицемерието няма да правя, няма да го подкрепим и ще отидем на избори. Няма по-демократичен акт от изборите, защото суверенът решава на кого да даде доверието си… и това е прекрасно“, заяви драматично Трифонов.

Припомняме: заяви го, след като Христо Иванов разказа за желанието на „Тошко“ да има контрол над „бухалката“.

В крайна сметка включените микрофони ни отърваха от един безсмислен кабинет. И бездруго преговорите щяха да свършат в момента, в който започнеха пазарлъците за министерски постове. Включените микрофони спасиха и кожата на Христо Иванов. Десните нямаше да му простят още един кабинет под крилото на Нинова.

Наесен с песен.

Четете още

Избор на редактора