Седем легенди влизат в Залата на славата на хокея

Олимпийският шампион с тима на Швеция от Торино 2006 Хенрик Лундквист влиза в Залата на славата на хокея в Торонто като част от клас 2023. Списъкът с новите членове беше публикуван официално сноши.

В категорията играчи двукратният носител на Купа „Стенли“, американският вратар Том Барасо, двукратният носител на Купа „Стенли“, канадският вратар Майк Върнън, канадският нападател Пиер Търджън и четирикратната олимпийска шампионка, канадката Каролин Уелет, са нови членове на Залата на славата.

„За мен е изключителна чест да бъда избран в Залата на славата на хокея. Чувствам се невероятно като част от тази специална група“, написа Лундквист в Туитър.

Барасо спечели Купа „Стенли“ с Питсбърг през 1991 и 1992, а Върнън стана шампион в НХЛ с Калгари през 1989 и с Детройт през 1997 година.

Носителят на Купа „Стенли“ като треньор на Далас Кен Хичкок и покойният изпълнителен директор Пиер Лакроа също са част от клас 2023.

41-годишният Лундквист се оттегли от спорта през 2021 година. В Националната хокейна лига (НХЛ) вратарят игра за Ню Йорк Рейнджърс от 2005 до 2020 година, след което подписа договор с Вашингтон. След като не изигра нито един мач за отбора, шведът обяви, че се оттегля. През декември 2020-а Лундквист съобщи, че има проблеми със сърцето и претърпя операция.

През 2012-а шведът получи „Везина Трофи“, който се дава на най-добрия вратар в редовния сезон на НХЛ, и е четирикратен участник в Мача на звездите на НХЛ. С националния отбор на Швеция той спечели златото на Олимпиадата в Торино (2006) и сребърен медал от Игрите в Сочи (2014). Има също едно златно и две сребърни отличия от Световни първенства.

Членовете на Залата на славата на хокея се избират от комисия от 18 души. В нея могат да влязат играчи, съдии и други известни личности. Последната категория включва треньори, мениджъри, коментатори, собственици на отбори и други лица, участващи в развитието на хокея.

Официалната церемония ще се проведе на 13 ноември в Торонто

Четете още

Избор на редактора