Българската подводница „Слава“ с нулев въглероден отпечатък, захранва се с ток от възобнобовяеми енергийни източници

Фондация „Белославско стъкло“ поддържа чист въздуха около единствената българска подводница „Слава“ чрез специална пречистваща инсталация, финансирана със средства от Програмата за морско дело и рибарство (2014-2020 г.). „Съоръжението прихваща фини прахови частици и така пази здравето на посетителите, които са основно деца“, това обясни за медията ни председателят на неправителствената организация Данко Калчев.

„В нашия район, който се намира в промишлената ос Девня – Варна съществува много голямо замърсяване, което идва от кариерите, от отпадъчните продукти на заводите и откритите кварцови кариери в Белослав. Затова потърсихме финансиране за това съоръжение, което прихваща замърсителите  във въздуха не само в подводницата, а и извън нея. Пречиствателната станция е енергийно автономна, защото се захранва от фотоволтаик и акумулатор“, обяснява председателят на фондацията.

Подводницата „Слава“ има нулев въглероден отпечатък, освен това тя е енергийно независима, защото се захранва от електричество произвеждан от възобновяеми енергийни източници, каквито са вятъра и слънцето.  „Благодарение на проекта подводницата е оборудвана с фотоволтаици, ветрогенератор и батерия“, обясни председателят на фондацията Данко Калчев.

Неправителствената организация има 10-годишен договор с Община Варна за стопанисване на подводницата. „От обект подготвен да бъде нарязан за нарязване на скраб, сега „Слава“ се радва на много голям интерес.  От две години тя е превърната в атракцион“, съобщи за медията ни Данко Калчев. И ни разказа историята й. „Подводницата „Слава“ е била зачислена към Българския военноморски флот през 1983 г. и първоначално е носела името „Ленински комсомол“. През 1991 г. името е сменено на „Слава“, като плава до края на 2010 г., а по-късно е превърната в музей, който се намира в град Белослав (промишлена ос Девня – Варна).

Фондацията „Белославско стъкло“ е създадена, за да съхрани традицията на българските стъклари от 1893 г. и заедно с проекта да бъде съхранена последната българска подводница. В близост до подводницата се намира и единственият в страната Музей на стъклото. Там се провеждат и образователни инициативи, насочени към децата. Учим децата да рисуват върху стъкло.

„Проектът има широка подкрепа и се радва на голяма посещаемост. Около 6000 души посещават подводния военен кораб, като около 70 % от тях са деца.  Нашата насока е да свържем проекта с образователната среда и по-точно с развиване на аналогови способности у децата. Създали сме и едно малко помагало, чрез което малките да се учат да връзват морски възли. Искаме при посещение те да попадат в една среда, в която да развиват и още способности“, сподели Калчев.

Проектът „Запазване, поддържане и подобряване на околната среда и морското наследство от Фондация „Белославско стъкло“ е подкрепен със средства от Местната инициативна рибарска група „Варна, район Аспарухово – Белослав – Аксаково“. Безвъзмездната финансова помощ по него е на стойност 66 500 лв. и е изцяло финансиран по Програмата „Морско дело и рибарство (2014-2020 г.)

Четете още

Избор на редактора