Сексскандал разтърси редакцията на Би Би Си

Великобритания е разтърсена от медиен скандал, след като водещ на Би Би Си бе обвинен, че е платил на тийнейджър за снимки със сексуален характер. Неговото име не се споменава, но новинарската агенция обяви, че скоро няма да се появи в ефир. Журналистът е уволнен.

Министърът на културата Луси Фрейзър е провела спешни разговори с генералния директор на Би Би Си Тим Дейви, който я уверил, че корпорацията разследва твърденията „бързо и деликатно“, съобщи Би Би Си.

Разкритията бяха направени за първи път от таблоида „Сън“ и от тях се разбира, че семейството на младежа се е оплакало на Би Би Си през май.

„Предвид естеството на обвиненията е важно сега на Би Би Си да бъде дадено пространство, за да проведе своето разследване, да установи фактите и да предприеме подходящи действия“, заяви Луси Фрейзър в туитър, като добави, че ще бъде държана в течение.

Майката на младежа, за когото „Сън“ твърди, че е бил на 17 г., когато е започнал да получава пари от водещия, заяви, че детето ѝ е използвало сумите, за да си купува крек-кокаин. Тя обяснява, че ако плащанията продължат, детето ѝ, което сега е на 20 г., ще „умре“. Платени са били 35 000 лири.

Тя твърди, че снимката на водещия по бельо е била направена като част от видеоразговор със сина ѝ.

След като на 19 май семейството съобщило на Би Би Си за своите опасения, било разочаровано, тъй като водещият останал в ефир, и тогава решило да се обърне към „Сън“.

След първия репортаж на таблоида някои от водещите на Би Би Си се включиха в социалните мрежи, за да отрекат, че са въпросната звезда, включително Рилан Кларк, Джереми Вайн, Ники Кембъл и Гари Линекер.

Кембъл от Radio 5 Live написа в туитър, че е съобщил на полицията за анонимен акаунт в мрежата заради публикация, в която се твърди, че той е водещият.

Министърът от Консервативната партия Виктория Аткинс определи твърденията като „много, много сериозни“ и заяви, че Би Би Си трябва да действа „бързо“, като същевременно следва процедурите. Тя обясни в предаването „Неделя с Лаура Куенсберг“, че в основата на този въпрос стои „млад човек… който ще изпитва всякакви емоции“, като призова хората да ги вземат предвид, когато говорят или отразяват това.

Четете още

Избор на редактора