Сензация! Путин напуска Русия

Сензационно Владимир Путин напуска Русия за първи път след нападението над Украйна, съобщава руската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.
Тази седмица руският президент се кани да участва в среща на лидерите на прикаспийските държави – Азербайджан, Казахстан, Иран и Туркменистан, които са важен доставчик на горива за Европа, Азия и САЩ.
Знаковото посещение със сигурност е свързано с договорите на прикаспийските държави за износ на горива към държави, които Русия смята за вражески след нахлуването си в Украйна.

Изненадващото пътуване на Путин бе обявено и ден след като ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел посети Техеран в опит да съживи изпадналите в застой преговори между САЩ и Иран за иранската ядрена програма. След консултациите в иранската столица Борел каза, че в близките дни САЩ и Иран ще се върнат към преговорите.

Вчера иранската държавна телевизия съобщи, че Техеран е изстрелял ракета носител на сателит, задвижвана с твърдо гориво, ден след като Иран и ЕС се споразумяха за възобновяване преговорите за съживяване на ядрената сделка от 2015 година, предаде и Асошиейтед прес.

Това е вторият опит, който Иран провежда с този тип ракети, отбелязва Ройтерс. Миналата година САЩ изразиха загриженост, след като Иран за първи път успя да изстреля успешно ракета носител на сателит, собствено производство.
Иран също е част от ОПЕК и изнася огромни количества петрол за Китай, който през последната година е намалил вноса на руски нефт.

Русия и Иран имат съгласувани интереси по редица въпроси, включително подкрепата на президента Башар ал Асад в Сирия и противопоставянето на водения от САЩ глобален ред. На пазара на петрол, обаче те са конкуренти, тъй като част от иранския суров петрол има подобен състав на руския, което улеснява рафинериите да ги заменят.

В срещата на лидерите на прикаспийските държави, участват и страни, на които Европа разчита за диверсификация на доставките на синьо гориво. На азерски газ разчита и България по дългосрочен договор след старта на интерконектора Гърция-България, който е на финална права и в тестови период. Казахстан пък е най-големият стратегически съюзник на Москва и продава значителна част от петролните си залежи на Китай.

Руският лидер планира и посещение в беларуския град Гродно в идния четъртък, където ще участва във форум със съюзника си Александър Лукашенко.
Последното пътуване на Путин извън пределите на Русия бе в началото на февруари за среща с китайския президент Си Цзинпин в Пекин, където обявиха „безграничното“ приятелство между двете държави.

Наблюдатели определят изненадващата визита като знакова и като отпор на опитите за сближаването между Иран с ЕС и САЩ, както и в ущърб на горивните доставки, договорени с Европа!

Четете още

Избор на редактора