Сензация. 16-годишен гросмайстор победи световния шампион

Индийският тийнейджър Донарума Гукеш стана най-младият играч, побеждавал Магнус Карлсен, откакто норвежецът стана световен шампион преди почти десетилетие.

На възраст 16 години, четири месеца и 20 дни, Гукеш счупи предишния рекорд, държан от неговия сънародник Рамешбабу Прагнанандаа , който победи световния шампион през февруари, когато беше на 16 години, шест месеца и 10 дни, съобщава chessdom.

„Победата над Магнус винаги е специална, но не съм много горд от тази игра“, каза Гукеш в прессъобщение, след като победи Карлсен на онлайн турнира по бърз шахмат Aimchess Rapid в неделя.

Детето-чудо умело се съпротивляваше на норвежеца и го принуди да допусне грешка, необичайна за класата му. След като осъзна двойната заплаха за своя крал и царица, Карлсен прекара почти седем минути в обмисляне на възможностите за следващия си ход, видимо разочарован от себе си.

Той продължи да играе, въртейки се на стола си и клатейки глава, но не успя да отстрани грешката и малко след това се предаде.

Само ден по-рано Карлсен отстъпи и пред друг индиец – 19-годишния Арджун Еригаиси. Двете поражения провокираха въпроси за моментана форма на световния шампион.

В началото на септември норвежецът демонстративно напусна турнира в Сейнт Луис, когато бе победен от 19-годишния гросмайстор Ханс Нийман. После Карслен го набеди, че е използвал измама.

Четете още

Избор на редактора