Симеон II е третият по възраст монарх в Европа

След смъртта на Елизабет II българският цар Симеон II е практически третият най-възрастен монарх в Европа. Той навърши 85 години на 16 юли, припомня „24 часа“.

Реално Симеон никога не е отстъпвал трона за разлика от кралете на Сърбия, Румъния и Гърция, които абдикираха след Втората световна война. Той реално щеше да бъде и световен рекордьор по управление, ако България не бе обявена за република.

Симеон се възкача на трона на 28 август 1948 г. Така щеше да събере над 74 години, което е повече от управлението на Луи IV – 72 години и 110 дни. Елизабет II остана втора в тази класация със 70 години и 214 дни.

В момента най-възрастният монарх в Европа е папа Франциск, защото дефакто Ватикана е изборна монархия, който на 17 декември миналата година стана на 85 г., но управлява от 13 март 2013.

Симеон II е третият най-възрастен монарх в Европа, след като почина Елизабет. Преди него, роден на 21 февруари 1937 г., е Харалд V на Норвегия.

На 82 години е кралицата на Дания Маргарете II. На 77 г. е великият херцог на Лихтенщайн ХансАдам II. След него се нареждат Карл XVI Густав на Швеция (76 г.), Чарлз III на Великобритания (73 г.) и съпринцът на Андора Жоан Ерик Вивес Сицилия (73 г.).

Другият съпринц на Андора реално е президентът на Франция Еманюел Макрон, който на 44 г. е най-младият монарх в Европа.

Великият херцог на Люксембург Анри е на 67 г. След това идват Албер II на Монако (64 г.), Фелипе на Белгия (62 г.), Вилем Александър на Нидерландия (55 г) и Фелипе VI на Испания (54).

Четете още

Избор на редактора