Синдикат обезпокоен и доволен от спрените конкурси за училищни директори

Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ се оказа едновременно обезпокоен и доволен заради спрените конкурси за повече от 400 директори на училища.

Блокираната от Върховния административен съд наредба на предишния министър акад. Денков била направена лошо – без участието на социалните партньори и без съобразяване с техните предложения, твърдят профсъюзните дейци в обръщение до медиите. Което стимулирало партийни намеси за този важен пост. Синдикатите протестирали, но не им се обърнало внимание.

„Въпреки всички предложения от КТ „Подкрепа“, Наредба 16 беше обнародвана без тях, но с политическо решение на МОН, а резултатът беше очакван“, пише в позицията.

Сега образователното министерство трябвало да отмени компрометираната наредба, да отмени обявените конкурси и да потърси административна и дисциплинарна отговорност на длъжностните лица, които са я изработили. Едновременно с това – да се направи нова наредба с експертизата на представителните синдикати и работодателски организации, и с гарантирано участие на техните представители в въпросните комисии.

„Трябва да се гарантира работата на образователните институции в периода до обявяване на нови конкурси с временни директори, защото много от директорите са с прекратени трудови правоотношения или в предизвестия. Ако това не се случи, огромна е опасността ВАС окончателно да отмени наредбата и евентуалните спечелили конкурсите да бъдат компрометирани“, безпокоят се иначе доволните синдикалисти.

Четете още

Избор на редактора