Син на Песков бил артилерист в армията „Вагнер“

Николай Песков, синът на Дмитрий Песков, прессекретаря на руския президент Владимир Путин, е служил в частната военна компания „Вагнер“ на Евгений Пригожин. Това съобщи самият Пригожин в интервю за военния кореспондент Александър Симонов.

Видеото, първоначално публикувано в телеграм канала „Позывной Брюс“, светкавично се разпространи в интернет. „От всички мои познати един човек, Дмитрий Сергеевич Песков, който по едно време беше известен като отявлен либерал, а неговият син е прекарал част от живота си в Америка или в Англия, дойде и ми каза: „Вземи го като обикновен артилерист“, споделя Готвача на Путин.

Според него синът на Песков се е справил съвсем нормално. „Обикновен артилерист, затънал до колене в кал, в ла…та, на „Ураган“ (съветска реактивна система за залпов огън). Малко хора знаят за това“, добавя Пригожин.

В интервюто той не уточнява кога се е случило това и колко време е продължила службата на Николай Песков.

Междувременно „Комсомолская правда“ се е свързала с Николай Песков и от разговора с него става ясно, че това е вярно. Синът му е участвал във войната в Украйна или както той се изразява „в специалната военна операция“.

В интервюто Песков твърди, че това е било негово лично решение, но е помолил баща си да го свърже с Пригожин. „Сметнах го за свой дълг. Просто трябваше да участвам. Не можех да седя отстрани и да гледам как приятели и други хора отиват там“, казва Николай Песков.

За участието си във войната той е получил медал „За храброст“. Синът на говорителя на Кремъл е служил под фалшиво име, а кой е той в действителност са знаели само Пригожин и началникът на отдела по набирането на персонала.

„Единственото, с което се отличаваше от останалите, беше, че знаеше английски и изглеждаше твърде умен“, казва Пригожин.

Описанието на Пригожин отговаря на по-големия син на прессекретаря на руския президент Николай Чоулз, който е живял във Великобритания в продължение на 10 години и се е върнал в Русия през 2011-2012.

Алексей Навални публикува разследване за Николай Чоулз, който носи фамилията на доведения си баща. В Обединеното кралство, където Чоулз е живял около десет години, той е бил съден за две нападения и грабеж и е прекарал повече от година в затвора, твърди разследването. Самият Чоулз заяви, че разследването е било „кошмар“, „ужас“ и „провокация“.

През март 2022 г. Николай Чоулз попадна под санкциите на САЩ, наложени след руската инвазия в Украйна.

Четете още

Избор на редактора