Скандал след сензационна загуба на Карлсен в Катар

Нов скандал тресе шахмата, след сензационната загуба на бившия световен шампион Магнус Карлсен от казахстанския гросмайстор Алишер Сюлейманов във втория кръг на турнира Катар Мастърс.

Световният номер 1 призна, че е бил „напълно смазан“ от 23-годишния си противник, но след това обвини организаторите за неуспеха си и се концентри авърху факта, че Сюлейманов е носел часовник в нарушение на обичайните правила против измама.

Хикару Накамура и Аниш Гири се възползваха от пропуска на Карлсен и вече имат по две победи в пъвите два кръга, уточнява chess.com.

Шокиращото поражение на Карлсен от Сюлейменов с по-нисък рейтинг от 327 точки, най-тежката загуба на световния номер едно по отношение на рейтинга от 15 години, щеше да отекне в света на шахмата, дори ако Карлсен не се беше обърнал веднага към социалните медии след това. Последваха спорове, като другите резултати от деня привлякоха много по-малко внимание.

„Преди мача, честно казано, мечтаех да направя равен“, каза Сюлейменов, след като спечели партията на живота си срещу петкратния световен шампион Карлсен.

След това Карлсен отиде в Twitter/X и отбеляза, че опонентът му „изигра невероятна игра и заслужаваше да спечели“, но това, което ще бъде запомнено, е атаката му срещу слабите мерки против измама.

Един силен глас срещу подхода на Карлсен обаче дойде от поставения номер две в турнира Накамура, който се изказа в своя Kick канал. Той критикува разглеждането на проблема след загуба и по този начин обръщането на темата към борбата с измамите вместо към шаха. Звездата от САЩ също смята, че това е знак за „пукнатини“, които се появяват в страхотната умствена броня на световния номер едно.

Четете още

Избор на редактора