Скандал. За първи път от 33 години пенсионерите без великденски надбавки

Само ден след като дадоха своя вот за светли бъднини, пенсионерите бяха поляти със студен душ от Гълъб Донев и служебния кабинет. За първи път от 33 години няма да има великденски надбавки към пенсиите.

Изплащането на пенсиите този месец започва в нормалния график – от 7 април, петък, но без тях. Това става ясно от съобщение на Националния осигурителен институт, публикувано вчера.

По въпроса цари пълно мълчание от правителството, въпреки че във форумите и социалните мрежи сред пенсионерите това е основна тема на разискване. Традиция е добавките да се изплащат заедно с пенсиите преди Великден, но миналата година например имаше прецедент и бяха преведени на 15 април, тъй като решението бе взето късно.

В редовния график – от 7 до 20 април, ще се изплатят и преизчислените пенсии на работещите пенсионери. Става дума за около 300 000 души.

„Имали сме тежки кризи, но пак възрастните хора са получавали бонуси. Затова си мисля, че в момента държавата няма пари“, казва икономистът Мика Зайкова пред Лупа.бг по повод решението на служебното правителство да остави пенсионерите без допълнителни средства за Великден.

Пенсионерите у нас са 2 милиона и 214 хиляди. Ако им дадат поне 20 лв. за празника, това прави 4 милиона и половина. Може да се вземат пари от Сребърния фонд. Твърди се, че в него има милиард и 30 милиона, но е възможно тази сума да е само на книга, опасява се Зайкова.

В Северна Македония и Гърция един килограм козунак струва 4-5 лв., а при нас цената му е 25 лв. Ако боядисаш 30 яйца, това означава, че трябва да си приготвиш 21 лв., изчисли икономистът.

Четете още

Избор на редактора