30% скок на парното от 1 юли

Шоково поскъпване на парното от 1 юли с 29,7% обяви днес Комисията за енергийно и водно регулиране.(КЕВР) Битовият ток ще се увеличи по-малко, средно с 3,4%. Днес регулаторът одобри цените на ток и парно, които ще са валидни за една година – до юни 2023 г. Като причина за драстичното увеличение на парното КЕВР сочи високите разходи на ТЕЦ-овете заради поскъпналите горива. Най-голямо е увеличението за столичани, с близо 40% при които цената ще е 137,86 лв./MWh, вместо сегашни 98,48 лв./MWh. С по 38% се увеличава цените на топлото и за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД и „Веолия Енерджи Варна” ЕАД, които ще заплащат около 136 лв/MWh, вместо сегашните 98./MWh.
От КЕВР обясняват, че по реални разети, цените трябвало да са с още 10% нагоре, но регулаторът решил да компенсира част от скока от Фонда за сигурност на електроенергийната система.
За разлика от парното, увеличението на тока е сравнително по-малко. За клиентите на „Електрохолд Продажби“ (бивша ЧЕЗ) цената ще се увеличи с 2,70%, на „ЕВН България“ – с 3,47%, а на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 4,45%. В крайните цени са включени и цените на мрежовите услуги.
По-малкото увеличение на електроенергията се дължи на увеличената от 20% на 30% квота на евтин ток от АЕЦ „Козлодуй“ и премахване на премиите за ВЕИ производителите.
Дори след увеличението от 1 юли, цените на тока в България остават най-ниски в Европа.В резултат от войната в Украйна и горивната криза, на места електроенергията европейските цени на енергията се повишиха с до 45%, посочват от регулатора.

Четете още

Избор на редактора