Скопие обяви за нелегален клуба „Цар Борис III“ в Охрид

И вторият клуб на българите в Македония, който предизвика бурни реакции в обществото – „Цар Борис Трети“ от Охрид, вече е нелегален, съобщават македонските медии.

Министърът на правосъдието Кренар Лога подписа решението за несъответствие въз основа на полученото отрицателно становище от Комисията за използване на личните имена за използване на името Цар Борис Трети в името на Сдружението за утвърждаване на културното Ценностите на македонските българи „Цар Борис Трети Охридски“, се посочва в съобщението на Министерството на правосъдието.

Комисията за използване на личните имена прецени, че евентуалното назоваване на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост в цялото македонско общество. В обяснението Комисията посочва, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани. Особено се подчертава мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера Треблинка.

„Министерството на правосъдието действа в съответствие с разпоредбите на Закона за сдруженията и фондациите, като взема предвид становището на Комисията по имената. Решението ще бъде внесено в Централния регистър за последващи действия“, се казва в съобщението.

След откриването на този клуб имаше протести в Охрид, а обстановката се нажежи, когато беше бит секретарят му Християн Пендиков, който след това беше преместен на лечение в София и остана там.

Четете още

Избор на редактора