Палеж и вувузели в парламента в Скопие. Дебатът за Европа прекратен.

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески подпали френското предложение от трибуната на парламента в Скопие по време на  пленарната сесия за обсъждане на документа за вдигане на българското вето върху присъединяването на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС. Кадри от случилото се публикува телевизия TV21.

Депутатите от опозицията надуха вувузели, за да заглушат изказването на македонския премиер Димитър Ковачевски с мотивите защо да кажат „да” на предложение, съобщава македонският в. „Независен”.

В подкрепа на кандидатурата на РСМ днес на посещение в Скопие бе и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която произнесе реч пред депутатите.

„Още другата седмица започваме преговори за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС, ако приемете историческото френско предложение. Никой няма да пипа македонския език”, заяви тя.

По време на визитата си Урсула фон дер Лайен също бе посрещната с антибългарски лозунги и транспаранти „Да на европезацията, не на бугаризацията”, „България, засрами се” и „Бугари-татари”.

Митингите се организират повече от седмица. На „францускиот предлог” се противопоставя опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и проруската „Левица“, които организират протести под надслов „Ултиматум – не, благодаря“. Всяка вечер към сградата на парламента летят яйца и тоалетна хартия, като в две от протестните вечери се стигна до инциденти с полицията и граждани от албански произход. В началото на седмицата управляващият Социалдемократически съюз каза „да“ на предложението.

Заседанието на парламента в Скопие по темата ще продължи утре от 12.00 ч. българско време, когато отново се очакват митинги на опозицията.

Четете още

Избор на редактора