Скопие пак иска от Унгария да върне Груевски

Министерството на правосъдието в Скопие ще внесе ново искане за екстрадиция на бившия македонски премиер Никола Груевски, съобщава вестник „Нова Македония“.

За Никола Груевски досега е изпратено едно искане за екстрадиция от ноември 2018 година и едно допълнение към искането за екстрадиция от юни 2019 година.

Унгария отхвърли искането за екстрадиция на 5 август 2019 г. с обяснението, че на бившия премиер Груевски е дадено убежище и съгласно техния закон лицето не може да бъде предадено на държавата, от която е избягало, отбелязва изданието.

Груевски получи убежище в Унгария през ноември 2018 г. заради твърдения, че е преследван от правителството на тогавашния македонски премиер Зоран Заев. Неговите твърдения се отхвърлят от властите в Скопие, които искат Груевски да излежи няколко присъди, възлизащи на 12 години затвор.

Никола Груевски бе премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ от 2006 до януари 2016 г., когато подава оставка. През май 2016 г. той е осъден на две години затвор по обвинение в корупция, но вместо да се предаде и да излежи присъдата си, той избяга от страната и потърси убежище в Унгария.

Четете още

Избор на редактора