Скриха Навални в нов, още по-строг затвор

Яростният критик на Кремъл Алексей Навални е бил преместен от затворническата колония, в която бе досега, и в момента се намира на неизвестно място, съобщи неговият сподвижник и началник на неговата канцелария Леонид Волков.

„Не знаем къде се намира Алексей в момента и в кой затвор е бил отведен“, каза Волков в своя Телеграм канал.

„Днес от колонията в Покров, Владимирска област, ни уведомиха, че Навални вече не е там, а прехвърлен в колония със строг режим. Но не уточниха в коя. Това е станало заради влизането в сила на присъдата по последното наказателно дело“, каза адвокатката на Навални Олга Михайлова, цитирана от ТАСС.

Навални – най-отявленият опозиционер на Путин през последното десетилетие, беше вкаран в затвора за 2 и половина години през 2021 г. Той тъкмо се бе завърнал от Германия, където се възстановяваше след отравянето с новичок, поръчано от Кремъл. На 24 март т. г. Навални беше осъден на още 9 години затвор за измама и неуважение към съда. Лидерът на опозицията твърди, че обвиненията срещу него са изфабрикувани и целят да осуетят политическите му амбиции.

Навални, който открито нарече агресията на Русия в Украйна „глупава“, очевидно е преместен в затвор с максимална сигурност, където правата му на свиждания и кореспонденция ще бъдат ограничени.

Четете още

Избор на редактора