Слави: Майната им на достойнството и националното самочувствие

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов излезе с позиция във фейсбук минути, след като парламентът даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за Република Северна Македония.

Депутатите го приеха със 170 гласа “за”, 37 “против” и 21 “въздържали се”. Темата беше заложена като първа точка в дневния ред на заседанието в петък.

„Току-що “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македониянаписа Трифонов. – И какво стана сега – имаме нова коалиция. Това е направо сюрреалистично. Буквално до вчера за Кирил Петков от “Продължаваме промяната” и за Христо Иванов от ДБ, да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът “ГЕРБ и ДПС” трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България. А днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати. Прегърнати са заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е предложила Франция. И човешките права на българите в Македония, и фактът, че не признаваме така наречения “македонски език”, и езикът на омразата срещу българите – това не е важно. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили. Както винаги. Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такъв е животът. В такива сложни времена живеем и явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо“.

P.s. Темата Северна Македония беше обявена като “червена линия” за БСП. Днес БСП преглътнаха своята “червена линия” и гласуваха “въздържали се” и предадоха българския национален интерес. “Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор“.

От „Продължаваме промяната“ излязоха с официална позиция.

„Считаме, че предложението на ЕС е изключителен успех на българската дипломация, а вратата пред Западните Балкани вече е отворена – посочват от ПП. – 24 юни вече е историческа дата за България, а огромного мнозинство от българските депутати застана на правилната страна на историята.170 народни представители подкрепиха европейската перспектива пред Западните Балкани“.

„Народното събрание е принудено, в ситуация на липса на време, да взима решения с дългосрочни последици за България.“ Така коментира решението на парламента да даде зелена светлина на френското предложение зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин от БСП.

„Неспособността на партии и институции да поставят националния интерес над всичко, неспособността ние самите да говорим помежду си като българи с българи, ни доведе до днешния ден, в който Народното събрание е принудено, в ситуация на липса на време, да взима решения с дългосрочни последици за България, за отношенията ѝ със съседите и изобщо за ролята ѝ в Европейския съюз – заяви Вигенин. – Изразяваме неудовлетворение от свършеното до момента от ръководството на Министерството на външните работи и несъгласие с този натиск крайните решения да бъдат взимани в тази обстановка“.

Решението на парламента за приемане на френското предложение за РСМ коментира и депутатът от „Демократична България“ Христо Иванов. „Това е едно постижение за българската дипломация, за усилието на правителството, на няколко правителства, с което България наистина защитава своя интерес – посочи Иванов. – От тук нататък ние трябва да използваме инструментите, които ни дава Европейският съюз като платформа. Инструментите, които ни дава преговорният процес. Наистина, за да реализираме тези политики по отношение на Северна Македония. Да изградим истински отношения на добросъседство на взаимно приемане и приятелство, каквито искаме да имаме. Преговорите си свършиха работата, сега трябва да започне реалното прилагане на политиката“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също направи коментар във Фейсбук.

„Явно днес е ден за предателства. Един депутат предаде „Възраждане”, 170 други предатели предадоха България и току що вдигнаха ветото над Македония – написа Костадинов след решението на парламента за френското предложение. – За пореден път ясно се очерта изборът, пред който е поставена нашата страна – или „Възраждане” ще управлява България, или България ще бъде доунищожена от националните предатели. Аз моя избор го направих. Време ни е за „Възраждане”. Да живее България!”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ гласува „за“ с партията си, но не пропусна да атакува правителството. Той обвини кабинета в саботаж по темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка.

„Това правителство до последния възможен момент саботираше стартирането на преговорния процес за членство в ЕС на РСМ. Видя се, че дори внесената от френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, от 16 до 22 юни не можа да намери решение в правителството на България, за да внесе то предложение в Народното събрание, по което парламентът да се произнесе, каквато е нормалната процедура.“

Карадайъ определи правителството в оставка като „функция на задкулисието“ и припомни, че веднага след гласуването на вота на недоверие към кабинета от ДПС са внесли свое проекторешение, което бе отхвърлено в пленарната зала.

Решението на Народното събрание коментира и министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Тя посочи, че това е много отговорно, добро решение за българския интерес. Според нея Република Северна Македония трябва да е член на Европейския съюз, защото иначе „ще бъде оставена в орбитата на Русия“.

С позиция излязоха и от ВМРО. „Това решение не защитава българския национален интерес – се посочва в становището на Изпълнителния комитет на ВМРО. – Тази антибългарска Република Северна Македония няма място в ЕС. Ние сме против от самото начало и нашите мотиви са точни и ясни“.

Четете още

Избор на редактора