След скандала в шаха: ще има ли мач Карлсен – Нийман днес

Един от скандалите на века се вихри в шахмата, а днес той може да намери своето продължение. Участниците в него – световният шампион Магнус Карлсен и американецът Ханс Нийман, трябва да се срещнат в шестия кръг на онлайн турнира по бърз шах Julius Baer Generation Cup на платформата chess24.com.

Каква е предисторията? Карлсен загуби сензационно в третия кръг на супертурнира в Сейнт Луис, САЩ, с награден фонд от 350 000 долара.

Феноменът от Норвегия бе победен от Нийман, който е на 19 години, играе с покана в надпреварата и е №49 в ранглистата. При това – след главоломно изкачване в нея за последните 12 месеца, което се струва странно на мнозина. Един пример – едва през март тази година влезе в топ 100, като не попадна в тима на САЩ за шахматната олимпиада, тъй като се оказа №12 от играчите в тази страна.

Изобщо – гросмайстор, който е трудно да повярваме, че може да бие Карлсен. Не, че има невъзожни неща в щаха, както и във всеки спорт. Още повече, че през февруари Ханс би Магнус в онлайн турнир, но това е различно, а и тогава шампионът загуби немалко срещи в кратък период. Сега влезе в Сейнт Луис в серия от 20 поредни партии без загуба, спечели на старта срещу Ян Непомнящий, после направи реми с Левон Аронян, за да бъде надигран от Нийман.

Часове по-късно Магнус направи нещо, което никога не е правил. Обяви оттеглянето си от турнира. И пусна в социалните мрежи видео със старо интервю с Жозе Моуриньо, в което португалецът казва: „Ако проговоря ще имам големи неприятности“.

Всъщност Карлсен обвинява американеца, че си служи с нечестни средства, получава указания чрез вибрации (макар и неизказана, една от теориите, за които се говори, че е чрез секс играчка в задника му – и това е съвсем сериозно, написаха го няколко шахматни сайта). Норвежецът обеща да не играе повече срещу Нийман.

Реакцията на Нийман не закъсня: „Мога да играя гол следващата партия“, предложи той и реално донякъде потвърди, че има такава теоретична възможност за измама.

Това не е първо обвинение към 19-годишния играч. Преди две години той бе спрян от онлайн турнири за известно време, а в момента профилът му в най-голямата база за игра на професионалисти и аматьори – Chess.com, е блокиран.

„Шахматистите са разделени в мненията си за скандала, коментира през ekspresso.bg 19-ият световен шампион Веселин Топалов. – Разбира се, че всичко е възможно, но в случая има малко повече фантазия. Излиза, че всеки, който дръзне да бие Карлсен, е измамник.“

Топалов не отрича таланта на младия американец, но смята, че той си е повярвал твърде много – например, за да участва на последния турнир в Саламанка, той поискал от организаторите баснословна сума.

Как ли ще завърши най-големият скандал в шахмата от 2006 г. насам. Тогава се разгоря „Тоалетната война“ в Елиста, където Веселин Топалов и щабът му обвиниха Владимир Крамник, че използва подсказване в тоалетната и често ходи в нея по време на мача за световната титла.

Четете още

Избор на редактора