Със залп на фасулево топче откриват Празника на боба

За 21-ви път в село Смилян на територията на община Смолян  се провежда празникът на смилянския фасул. Той е едно от знаковите събития в региона, което всяка година привлича  хиляди посетители – почитатели на традиционния сорт фасул и на есенната родопска красота.

Празничната програма започна в петък с поредица от събития. Сред тях откриване на изложения, базар „Чиста храна за нас и нашите деца“ с продукти от района на горното поречие на река Арда.

На специална среща експерти дискутираха бобовите култури в Родопите, земеделски практики и кулинарни традиции на планината. На открито се проведоха състезателни игри на фасула за деца и родители, а снощи в читалището откриха фотоизложба „Родопски етюди“ от Константин Янев. Днес ще бъде официалното откриване на празника със залп на фасулевото топче, след което той ще продължи с музикално-хумористична програма с участието на изпълнители от детската градина, училището и самодейци от читалището. И тази година ще се проведат конкурсите за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района.

Кулинарният за най-оригинално и най-вкусно ястие и детският за изработване на най-оригинално пано от смилянски фасул. През целия ден за гостите и туристите, освен веселие, ще има и безплатно приготвена фасул-чорба.

Утре ще е стартът на състезанието по планинско бягане смилянски фасул, с който ще завърши тазгодишното издание на празника.

Четете още

Избор на редактора