Смъртоносни бури в Австралия. 10 жертви

Десет души загинаха в Австралия, след като силни гръмотевични бури връхлетяха източната част на страната по време на коледните празници, съобщиха властите в сряда, като десетки хиляди имоти все още са без електричество, съобщава Фокус, позовавайки се на Ройтерс.

Бурно време връхлетя щатите Виктория, Нов Южен Уелс и Куинсланд на 25 и 26 декември, като донесе големи градушки и проливни дъждове. Силни ветрове отнесоха покриви и събориха дървета в някои от най-засегнатите райони. Повече от 90 000 домакинства все още са без ток.

Трима мъже бяха убити, след като яхта с 11 на борда се преобърна близо до остров Грийн в залива Мортън по време на бурята, разкри пред репортери комисарят на полицията в Куинсланд Катарина Карол.

Две жени бяха открити мъртви близо до град Гимпи, на около 180 км северно от столицата на щата Бризбейн, след като бяха отнесени в наводнени канали за дъждовна вода, съобщи полицията. Деветгодишно момиче беше открито мъртво, след като изчезна в канализация за дъждовна вода в южната част на Бризбейн.

Властите предупредиха, че бързо прииждащите реки и потоци могат да прекъснат бреговете си, наводнявайки къмпингите, които обикновено стават претъпкани през коледните и новогодишните седмици.

Мъж беше намерен мъртъв в къмпинг във Виктория след внезапно наводнение, съобщи полицията. Смята се, че той е къмпингувал там с жена, която беше открита мъртва във вторник.

Двама загинаха от паднали дървета.

Бурята прекъсна бетонен електропровод, което беше „доста значително и безпрецедентно“, заяви премиерът на Куинсланд Стивън Майлс по време на брифинг за медиите. По думите му, щетите от циклона Джаспър, който удари щата по-рано този месец, и последните гръмотевични бури може да са в „милиарди“.

Метеорологичното бюро на Австралия прогнозира още дъждове.

„За щастие днес не очакваме да видим толкова широко разпространена гръмотевична буря, но все още има риск от силни гръмотевични бури по цялото източно крайбрежие“, заяви синоптикът Джонатан Хау пред телевизия ABC.

Бурите следват интензивни горещи вълни през пролетта, които доведоха до няколко горски пожара и след като циклонът Джаспър причини широко разпространени щети.

Докато Австралия се бори с дъжда на изток, няколко региона на запад, напротив, се борят с пожари. Пожарникар доброволец загина, докато гасеше горски пожар, съобщиха медиите.

Лятото, продължаващо от декември до февруари в Австралия, е под влиянието на феномена Ел Ниньо, който може да причини екстремни климатични условия, вариращи от горски пожари до циклони и продължителни суши.

Четете още

Избор на редактора