„София прайд“ дарява „Киев прайд“

Шествие на ЛГБТ общността се провежда за 15-та поредна година в София. Този път то е под наслова „Горди да бъдем“, като част от набраните средства ще бъдат дарени на „Киев прайд“.

Хиляди граждани се събраха пред Паметника на съветската армия в центъра на града, където по-рано започна традиционния концерт, а след 19 ч тръгва шествието по улиците на София.

Гей парадът е един от най-важните инструменти на ЛГБТ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква, според организаторите на събитието.

ЛГБТ организациите в страната изтъкват на всеки гей парад, че България остава една от само шестте държави в ЕС, които не са осигурили никаква правна регулация на еднополовите семейства.

И тази година прайдът бе съпътстван от редица културни и спортни събития в рамките на София Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт.

По-късно днес ще се проведе и шествие в защита на традиционното християнско семейство. То е организирано от „Младежки консервативен клуб“ и сдружение „РОД Интернешънъл“.

В същото време от площад „Света Неделя“ тръгна шествие към моста на влюбените до НДК. Очаква се по-късна към тях да се присъединят и участниците от митинга пред Министерски съвет.

СНИМКА БГНЕС

Един от участниците коментира пред БНР: „Няма традиционно българско, румънско или някакво друго по националност семейство. Семейството по функция е или традиционно предмодерно, или нуклеарно, или постмодерно. Това, което Прайдът пропагандира, е концепцията за постмодерно семейство. Ние смятаме, че то трябва да бъде традиционно християнско. За нас то е ключът към едно здраво общество. Да, ние сме алтернатива на идеите на Прайда“.

През седмицата Светият Синод на Българската православна църква изрази своето несъгласие с провеждането на прайда.

Четете още

Избор на редактора