Спипаха италиански мафиот, издирван от 16 години

Осъден за убийство италиански мафиот, който се укрива от 2006 г., беше заловен във Франция, където той се криел на видно място като готвач на пица поне от три години.

Залавянето на Едгардо Греко в Сент Етиен е вторият високопоставен арест на мафията от италианските власти в рамките на няколко седмици.

Матео Месина Денаро се укриваше в продължение на 30 години, когато наскоро беше задържан при посещение в клиника в Сицилия.

И двамата бяха издирвани за извършване на ужасни убийства през 90-те години.

Докато Месина Денаро беше „босът на босовете“ за прословутата сицилианска Коза Ностра, Греко беше част от организираната престъпна група Ндрангета, която произхожда от региона Калабрия в южната част на Италия.

Ндрангета сега е най-мощната мафия в Италия и техните пипала се простират в Европа и Южна Америка.

63-годишният Греко беше издирван за убийството на двама братя по време на „мафиотска война“ между две банди в началото на 90-те години.

Стефано и Джузепе Бартоломео бяха бити до смърт в магазин за риба в малкия град Козенца през януари 1991 г. Телата им така и не бяха намерени и се смята, че са били разтворени в киселина.

Греко е бил част от съперническа банда и е обвинен и в опит за убийство на друг мъж по-късно същата година в същия град.

Когато съдия издава заповед за ареста му през 2006 г., Греко се укрива.

Осем години по-късно той се установява във френския град Сент Етиен, югозападно от Лион, като в крайна сметка започва работа като пицар в италиански ресторант.

Греко приема нова самоличност, наричайки се Паоло Димитрио. 

Но през юли 2021 г. той бил достатъчно уверен в новия си псевдоним, че се появява в публикация в местен вестник, хвалейки се с „регионалните и домашно приготвени рецепти“ на своя ресторант като равиоли, ризото и талиатели. В репортажа Греко е със сива брада и очила. Репортерът го нарича италианец по рождение, но по душа местен жител на Сент Етиен.

Той обаче не е знаел, че все още е преследван от най-изтъкнатия италиански прокурор за борба с мафията Никола Гратери, който прекара десетилетия в справяне с възхода на Ндрангета.

В изявление военната полиция на италианските карабинери заяви, че от 2019 г. следователите са проследили мрежата за подкрепа на Греко, която в крайна сметка ги е отвела през Алпите до Сент Етиен.

Четете още

Избор на редактора