Ставаме 8 млрд. земляни, Индия изпреварва Китай по население

Населението на Земята ще достигне 8 млрд. души около 15 ноември, прогнозира доклад на ООН, публикуван днес по случай Световния ден на населението, предава Франс прес.

По оценки на организацията догодина Индия ще изпревари по население най-многолюдната държава Китай.

„През 2020 г. ръстът на световното население е спаднал под 1% за първи път от 70 г.“, отбелязва в същото време докладът.

Според прогнозите населението на Земята ще достигне 8,5 милиарда души през 2030 г., а в средата на века ще е 9,7 милиарда човека. То ще достигне своя пик от около 10,4 млрд. души през 80-те години на този век и ще се задържи на това равнище до 2100 г.

На фона на резкия спад на раждаемостта, констатиран в развитите държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще се дължи в по-голямата си част само на осем страни – Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва докладът.

Намаляването на раждаемостта ще доведе до застаряване на населението и до увеличаване на хората, които се нуждаят от помощ. Средната продължителност на живота ще нарасне от 72,8 години през 2019 г. до 77,2 години в средата на века.

Четете още

Избор на редактора