„Стандард енд Пуърс“: Стабилен кредитен рейтинг на София

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София – ‘BBB със стабилна прогноза.

Сред основанията на S&P за това решение са стабилните икономически показатели на Столична община, които са по-добри от средните за страната, диверсифицираната местна икономика и ниската безработица, както и спазваната от екипа на кмета финансова дисциплина.

Стабилният дългосрочен кредитен рейтинг на София е базата, на която общината има възможност да получава добри финансови условия при кредитиране на големи инфраструктурни проекти, необходими за развитието на града.

Рейтингът на столицата зависи и от този на България, тъй като град не може да има по-висока оценка от държавата, посочва зам. кметът Дончо Барбалов.

„Това е изключително добро признание за работата на финансовия екип на общината.

През последните години имаме много добри финансови резултати и сега в условията на икономическа, финансова, политическа и световна криза се представяме достатъчно добре, за да може рейтинговата агенция да потвърди своето доверие в общината.

Това е добре, защото рейтинга на една институция е признак за нейната стабилност, за нейната способност да управлява своите финанси и като цяло управлението ѝ, така че в тези трудни времена за всички – неприет държавен бюджет, неприети общински бюджети, наистина е изключително положителна оценка и ние, естествено, пък, от своя страна, правим всичко възможно да заслужим положителното становище на агенцията“, каза Барбалов.

Четете още

Избор на редактора