Старите коли остават в центъра на София. Засега

Столичният общински съвет (СОС) отложи гласуването на Наредбата за нискоемисионните зони в града, съгласно която най-старите автомобили няма да могат да се движат в идеалния център на София между 1 декември и 1 март, съобщи БНР.

„Общината планира наредбата от години, но опозицията бламира това – не скри недоволството си столичният кмет Йорданка Фандъкова. – Отказват да разглеждат днес този проект за наредба. Това означава, че наесен, когато от 1 октомври очакваме отново във връзка със зимата, с увеличените цени, да започнат дни с по-интензивно замърсяване на въздуха, моля да не ми задавате въпроси защо е мръсен въздухът и какво се прави, защото отговорността е на всички“.

Ако СОС приеме наредбата, старите бензинови автомобили над 30 години и дизелите над 20 години няма да имат право да се движат в центъра на София. Видеокамери ще следят за това, като ще разчитат екостикерите. Мярката цели да не се замърсява въздухът в града.

Плановете са ограниченията да бъдат въведени на дава етапа. В първия, забраната трябва да обхване 38 000 автомобила. Вторият ще влезе в сила след три години едва и вече ще обхваща още по-голяма територия.

Изключения са предвидени за живеещите, за служебните автомобили на социалните служби, за хора с увреждания, които трябва да стигнат до болници и социални институции.

Четете още

Избор на редактора