Стартира совалката „Паси-Плевнелиев“

От днес започват преговорите за съставяне на правителство с първия мандат, които ще бъдат водени от контактна група.

Това потвърдиха от пресофиса на Росен Плевнелиев, който е в контактната група заедно с бившия външен министър Соломон Паси.

Групата бе създадена по предложение на ГЕРБ-СДС – политическата сила, спечелила най-голям брой гласове на последния парламентарен вот, която по закон трябва да получи първия мандат за съставяне на кабинет.

Засега са планирани преговори с представители на ГЕРБ – СДС и „Български възход“, като първите ще се проведат в сутрешните часове, а другите – в ранния следобед.

Идеята бе разговорите да започнат много по-рано, но неочаквано дългото избиране на председател на Народното събрание забави процеса.

Именно случващото се в 48-то Народно събрание провокира Соломон Паси да коментира в социалните мрежи: „И все пак: ще ни е по-лесно да направим британско правителство, отколкото българско!“,

намеквайки за оставката на британския премиер Лиз Тръс и новата процедура по избор на министър – председател във Великобритания.

Засега „Продължаваме промяната“ и „БСП за България“ писмено са отказали участие.

Изначалната идея на преговорите е постигането на съгласие по приоритети, които да бъдат в основата на мандата на редовно правителство, сформирано от ГЕРБ-СДС.

Вчерашният развой на събитията по избор на председател на парламента, подкрепен от ГЕРБ – СДС, ДПС, БСП и „Български възход“, бе отречен от повечето лидери като „новата четворна коалиция“.

Четете още

Избор на редактора