Стачка за пари във Външно министерство

В Министерството на външните работи започна организация за стачка. Основна причина за това е изключително ниското ниво на заплащане в системата на МВнР, съобщават от Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба.

Служителите на външното ведомство обясняват проблема:

„Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР“.

Работещите в министерството твърдят, че MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа. В много случаи по-ниско и от това в сектори изискващи нискоквалифициран труд.

Въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не бяха индексирани, за разлика от тези в редица други ведомства, припомнят още от обединението.

Четете още

Избор на редактора