Стоичков откри „Градината на света“ в Пазарджик

Най-голямата градина на Балканския полуостров откриха днес в парк-остров „Свобода“ в Пазарджик кметът на общината Тодор Попов и Христо Стоичков.

Първата копка на „Градината на света“ бе направена на днешната дата през 2022 година с послание за световен мир.

На церемонията днес присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, посланици, консули, дипломати, народни представители, изявени български спортисти.

„В тази градина всички държави могат да покажат, че това е място за красота и хармония. Тя е нашето истинско послание за мир. Защото мирът означава живот, който ние трябва да ценим“, каза в обръщението си кметът на Пазарджик.

Тодор Попов откри знаково послание в днешната дата, защото на този ден Христо Стоичков за първи път участва във футболен мач с националния отбор на България, а през 1988 година Таня Богомилова печели олимпийски медал по плуване на олимпиадата в Сеул. Това е първият и единствен медал в плувните спортове за България, припомни още Тодор Попов. Той отбеляза още, че в момента градината е с площ от 112 декара и предстои да бъде разширена с още 70-80 декара.

Преди церемонията молебен за здраве, благополучие и мир отслужи Знеполският епископ Арсений, а представителен танцов състав „Чудесия“ поднесе поздрав към всички присъстващи.

Програмата, свързана с откриването на „Градината на света“, продължава тази вечер, когато свой кът ще открие и Карл Люис, носител на девет олимпийски и осем световни титли. Той е гост на страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията „Пробег на мира”, Асоциация „Докосни дъгата“ и Сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“.

Четете още

Избор на редактора