Стотици полицаи на протест пред парламента

Стотици полицаи се събраха на протест пред Народното събрание в защита на колегите си и на ръководството на вътрешното министерство.

Те твърдят, че протестът им е спонтанен. Събралите се униформени призовават да спре да се политизира сблъсъкът с футболни фенове на 16 ноември. Полицаите обясниха, че са пред Народното събрание, за да изразят подкрепа и към пострадалите им колеги.

Служителите на МВР се събраха пред парламента около 12:30 ч., когато започва обедната им почивка, а час по-късно се върнаха на работа.

На протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз пострадаха десетки демонстранти, а задържани бяха 38 души. Полицията дори използва водно оръдие срещу събралото се множество. Появиха се записи, на които ясно се вижда как униформени ритат и удрят с палки в главата паднали протестиращи.

Директорът на СДВР Любомир Николов обясни по време на брифинг, че има шест докладни, „за които може да се твърди, че има евентуални контакти на полицаи с протестиращи“. Според него на публикуваните видеозаписи с полицейско насилие били изрязани действията на протестиращите, които палели кофи.

Очаква се извънредно заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на което да бъдат изслушани министърът на вътрешните работи и висши служители на МВР във връзка с дейността на полицията по време на протеста срещу БФС на 16 ноември, уточнява offnews.bg.

Четете още

Избор на редактора