Полицаи на шествие за по-високи заплати

Шествие на служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) с искане за 10% увеличение на заплатите се състоя в София, съобщи БТА.

Преди това служителите се събраха пред Министерството на финансите (МФ), където протестиращите хвърлиха стотинки пред вратата на ведомството.

Организатор на демонстрацията е Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Протестиращи има и от други градове в страната. След като шествието пристигна пред Народното събрание, събралите се хора коленичиха и запазиха минута мълчание в памет на свои загинали колеги.

МВР са получили 20% увеличение на заплатите през миналата година, така че тази година няма да получат увеличение на заплатите, каза преди седмица министърът на финансите Асен Василев.

Асен Василев забравя, че тези 20% не бяха увеличение, а компенсация за това, че 34 държавни администрации получиха увеличение на възнагражденията с до 30% за участието си в борбата с COVID-19, МВР го нямаше в този списък, обясниха протестиращи. Според тях не е редно Василев да сравнява служителите на МВР, които рискуват живота си, със служителите в администрацията.

От СФСМВР заявиха, че имат очаквания исканията им да бъдат гласувани при второто четене на закона за държавния бюджет на България за тази година. От синдиката казаха, че са разговаряли с представители на всички политически формации в Народното събрание и ще следят внимателно как гласува всеки един депутат, защото някои от народните представители са заявили, че подкрепят исканията им.

На днешния протест са били поканени представители на политическите сили в парламента и беше отправен призив, ако някой от тях е на демонстрацията, да излезе пред протестиращите и да говори, но никой не се появи.

Към протеста на служителите на МВР се присъединиха и от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, откъдето искат увеличение на средствата за персонал с минимум 30% спрямо 2022 година.

Четете още

Избор на редактора