Първи училищен звънец за 57 хиляди първолаци

Над 57 000 първокласници ще тръгнат на училище днес. Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата 2022/2023 учебна година.

Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области на страната, уточняват от МОН.

За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес.

Учебната година ще стартира присъствено навсякъде. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците.

В сравнение с COVID мерките, които бяха взимани досега в училище, този 15 септември ще започне с по-облекчени, съобщиха от здравното министерство. Не се налага носенето на маски в училищата, отпадат тестовете, които се правеха на всички деца досега. Ще бъдат спазвани стандартните мерки – дистанция, дезинфекция и лична хигиена.

Съгласно временните противоепидемични мерки от 15 септември до 14 октомври трябва да се спазва физическа дистанция между учениците от отделни паралелки; между педагогическия персонал и между родителите и персонала. При възможност трябва да се въведе различно начало на учебните занятия и различен график за междучасията за отделните паралелки, класове; да се премине на двусменен режим на присъствено обучение с оглед намаляване на броя на паралелките в даден период от деня; да се определи отделна класна стая за всяка паралелка; да се ограничат учениците в групите за целодневна организация на учебния ден в рамките на паралелката. Храненето трябва да се осъществява по график, без струпване на ученици от различни паралелки.

До 14 октомври провеждането на родителски срещи в детските ясли и градини, в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа трябва да се осъществява от разстояние, а при необходимост от пряка комуникация – да се спазват изискванията за физическа дистанция от 1,5 м. Също така е необходимо провеждане на засилен сутрешен филтър за недопускане на ученици с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

„Извършени са охранителни проверки на всички учебни заведения, детски градини и обекти, свързани с тяхната дейност“, съобщиха от Главна дирекция „Национална полиция“.

Ще има и постоянни проверки на питейните заведения за продажба на алкохол на деца и непълнолетни.

Акцията „Децата тръгват на училище – да ги пазим на пътя“ започна в началото на септември и ще продължи до края на октомври. Тя включва обновяване на пешеходните пътеки, светлинните сигнализации около учебните заведения и детските градини, както и беседи на пътни полицаи с деца. Подобни срещи ще продължат и след края на октомври.

Четете още

Избор на редактора