Студенти творят по изсъхнали дървета в Южния парк

Студенти на  Националната художествена академия (НХА) от специалностите „Резба и Метал“ към Факултета за приложни изкуства и дизайн ще използват три изсъхнали дървета в Южния парк, за да създадат художествени произведения от дърво в комбинация с метал, посветени на птиците, съобщиха от Столичната община.

Младите хора работят под ръководството на доц. Р. Цанев и гл. ас. В. Шишков. Техните проекти тематично са обвързани със средата, в която са поставени – Алеята на птиците в Южния парк.

Петя Танева и Цветан Панайотов представят интерпретация на гнездо с три яйца, монтирана в горната част на една от трите вертикали – универсален символ на живота.

Магдалена Стоянова, Маринела Миланова и Георги Камбуров използват традиционна техника от областта на дърворезбата – врязан релеф в ствола на дървото, на което в горната част ще бъде поставена пластика на сова.

Върху третата вертикала Василена Станчева ще представи стилизирана композиция „Кълвач“, която ще бъде и препратка към съществуващата в парка пластика „Синигер“.

Модулната пластика на Денилин Георгиев представлява пейка, обединяваща трите дървета. Формата и движението са провокирани от реката, която преминава в непосредствена близост до скулптурите.

Практиката на студентите се осъществява благодарение на сътрудничеството на Столичната община и НХА, а за реализирането на идеите съдействат ландшафтен арх. Милена Васева, директор на общинско предприятие „Паркове и градски градини“ на Столичната община и ландшафтен  арх. Ставри Фотев, технически ръководител по поддържане на част от Южния парк.

Четете още

Избор на редактора