Сух режим в армията. Алкохолът бе забранен със заповед

Рота, равнис! Рота, мирно! Всеки под пагон вече трябва да седи далеч от галон, пълен с алкохол. И да не помирисва от него. Служебният военен министър Димитър Стоянов забрани със заповед на военните да употребяват алкохол и наркотици в служебно време. Включително по време на занятия, тренировки, учения, мисии и операции.

Освен това забранява „управлението на пътни превозни средства от военнослужещите в служебно и извън служебно време след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 0.5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, съгласно разпоредбата на чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата“, предаде Mediapool.bg.

Подобно поведение е противозаконно и беше сред неписазине правила, a сега министърът излиза със заповед в изпълнение на устава за войскова служба, Закона за движение по пътищата и „с оглед необходимостта от прекратяване на случаите на нарушаване на войсковия ред и дисциплина в резултат от употребата на алкохол, наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества“.

Кранчето спира във всички столове, бюфети или други помещения. Продажба на алкохол става табу на територията на военните формирования и в останалите сгради на МО.

При явяване на военнослужещ в „състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения, причинено от употребата на алкохол и/или злоупотреба с наркотични вещества“, той ще бъде уволнен.

Четете още

Избор на редактора