Събраха парите! Самуил отива да учи за космонавт

Над 1000 добри българи събраха необходимата сума от 65 000 долара, за да може 19-годишният абитуриент от Природо-математическата гимназия във Велико Търново Самуил Николов да сбъдне мечтата си – да учи космонавтика и аероновтика в един от най-престижните университети в света Embry-Riddle Aeronautical University в САЩ, предаде dir.bg.

Парите бяха събрани за около две седмици, след като стана ясно, че заради изключителните му постижения, университетът отпуска най-високата стипендия на момчето, но тя няма да покрие покрие таксата за обучение от 65 000 долара годишно.

„Искрено благодаря на семейството ми, което твърдо застана зад моята мечта и ме подкрепя през цялото време. Благодаря и на всички дарители, които е невъзможно да спомена поименно, защото надхвърлят 1000! Надявам се да върна жеста на всички вас, като стана първият българин, успешно завършил специалност „Космически операции“, и защо не да разширим космическата индустрия и на българска земя“, заяви Самуил, цитиран от местния в. „Борба“.

Самуил започнал да мечтае за Космоса и звездите още в 4-ти клас, но решението да учи космонавтика дошло няколко години по-късно, когато станал най-малкият стипендиант на НАСА от България. Сега абитуриентът подготвя документите си за американска виза. Той е с крачка по-близо до голямата си мечта родната космическа агенция да възстанови своята дейност.

Самуил Николов е пълен отличник в целия си курс на обучение от първи до дванадесети клас. Многократно е покорявал първите места в съревнования по математика, информационни технологии и английски език.

Наред с това е осемкратен републикански шампион по плуване, поставил е 18 национални рекорда в различни възрасти.

Младежът свири и на кавал в ансамбъл „Българче“ и е двукратен златен медалист от националния фолклорен конкурс на НУИФ „Филип Кутев“. Интересува се и се занимава с Рубик куб и триизмерни пъзели.

Четете още

Избор на редактора