Софийският градски съд остави Васил Божков в ареста

Васил Божков остава в ареста, реши Софийският градски съд, съобщи БНТ.

Съдът прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Васил Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен във връзка с организираните от него хазартни игри и укриването на дължими към бюджета такси за тях.

Има доказателства, че е предлагал подкупи на висши длъжностни лица, като председатели на Държавната комисия по хазарта и нейни служители, както и че е давал подкупи, за да плаща по-ниски от дължимите такси, да се пречи за издаването на лицензи на негови конкуренти или пък за се отнемат вече издадени лицензи на оператори, които Божков не контролира.

Съдът цитира и показания на бивша председателка на Държавната комисия по хазарта – Мария Филипова, която твърди, че след като отказала на Божков да изпълнява негови поръчки, той направил опит да я изнасили.

Съдът не намира, че има опасност Божков да извърши друго престъпление, но има опасност да се укрие и счита, че най-адекватната мярка е задържане под стража.

По-рано в съдебната зала прокурор Ангел Кънев поиска определяне на мярка „задържане под стража“. Божков отговори „Няма какво да кажа, прокурорът може да иска каквото си поиска“.

Прокурор Кънев изнесе данни за връзки на Божков с Русия и загиналия лидер на „Вагнер“ Евгений Пригожин.

„От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим“, каза той.

По думите на прокурора хазартният бос поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Отново според обвинението, Васил Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Евгений Пригожин.

Твърденията по делото са, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като така бюджетът е ощетен с над 700 млн. лева. Той е обвинен, че е ръководел организирана престъпна група от 2014 г., която се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

По разследването има и секретни доказателства, затова част от него ще бъде при закрити врата.

Кънев добави, че срещу Божков има разследване за данъчни престъпления и пране на пари в Молдова.

Ако е на свобода, Божков можело да извърши и други престъпления. Той има и други висящи дела, напомни Кънев. Едно от тях е за банда за убийства, рекет, изнудвания и престъпления по разврата.

Обвинителят напомни, че Божков вече е осъждан. Това е станало през далечната 1984 година и вече е реабилитиран.

Четете още

Избор на редактора