Съдът пусна Биляна Петрова от затвора предсрочно

Бившата заместник-кметица на столичния квартал „Младост“ Биляна Петрова ще бъде освободена условно, реши окончателно Апелативният съд в Бургас.

Причината за пускането на Петрова на свобода е нейното здравословно състояние. За освобождаването стана ясно от профила на Петрова в социалните мрежи.

Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева бе осъдена на 6 години затвор от Върховния касационен съд за искане и получаване на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Заедно с нея по същото обвинение бяха осъдени бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и предшественикът на Иванчева на Петко Дюлгеров, съответно на 5 и 4 години лишаване от свобода.

Обвинението бе, че през 2018 г. чрез изнудване Иванчева е поискала от Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро.

През юли Окръжният съд в Сливен освободи предсрочно Петрова, но прокуратурата протестира това решение. На 10 август Десислава Иванчева призова за освобождаването на Петрова заради здравословното ѝ състояние.

„От 15 дни Биляна отново е на обезболяващи заради силни болки най-вече в таза и гръбнака, където са счупванията и напукванията. Тя е в голяма опасност – костите ѝ в момента са твърде чупливи, костната ѝ плътност е като на 80-90 годишна жена. Точно сега тя трябва много да се пази, защото всяко волно или неволно падане, бутане, може да ѝ е последното“, бе съобщено в профила на Иванчева във Facebook.

Биляна Петрова излиза от затвора 11 месеца преди да изтече присъдата ѝ./Дир.бг

Четете още

Избор на редактора