Сърбите предадоха над 3000 оръжия след масовите убийства

Сърбите са предали над 3000 оръжия и около десетки хиляди патрона в акцията за доброволно предаване на оръжие в страната, обявена след двете масови убийства от миналата седмица, съобщи сръбският президент Александър Вучич, цитиран от агенция Танюг.

На 3 май 13-годишен ученик застреля в белградско училище осем ученици и охранител и рани други шест деца и една учителка. Той е задържан и се прави оценка на психологическото му състояние, но заради възрастта му по закон не може да носи наказателна отговорност.

На следващия ден вечерта 21-годишен младеж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14. Той също е задържан.

„Когато имате по-малко оръжия, тогава няма с какво да го извършите. Мисля, че това е важна акция и е добре, че я подехме. Знаех, че ще има много недоволни, но това е добре за Сърбия и ние сме готови да платим такава политическа цена“, каза Вучич, цитиран от в. “Политика”.

След двете масови убийства бе обявена акция за доброволно предаване на оръжие, както и за проверка на собствениците на законно притежавано оръжие. Гражданите могат да предават незаконно притежавано оръжие без последствия до 8 юни всеки ден. При подаване не се изисква документ за самоличност, предаде БНТ.

Сърбия има дълбоко вкоренена култура на притежаване на оръжие и заедно с останалите страни от Западните Балкани тя е залята от оръжия и боеприпаси, които се намират в частни ръце след войните през 90-те години на миналия век, довели до разпадането на бивша Югославия, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора