Такситата спират протестите, разрешиха им 15% вдигане на тарифите

Представителите на таксиметровия бранш преустановяват протестните си акции на територията на София, съобщи за БТА Кирил Ризов, председател на „Съюз Такси“.

На председателски съвет в Столичния общински съвет (СОС) е бил подписан докладът, предвиждащ 15-процентно увеличение на минималните и максималните тарифи, въпреки че настояваха за 20%.

Новината потвърдиха за БТА и от пресцентъра на СОС.

Към 1 септември т.г. броят на валидните разрешения за таксиметров превоз на пътници са 5015. За претарифиране на таксиметровите апарати е необходимо технологично време, предвид което се предлага новите  цени да влязат в сила от 1 януари 2023 г.

Ще бъдат увеличени с 15 процента дневната минимална и нощната минималната тарифа, както и съответно дневната максимална и нощната максимална тарифа.

СОС изпълни и другото искане на бранша, след като гласува и подкрепи намаляването на т. нар. алтернативен данък за таксиметров превоз. Местният налог ще бъде в размер на 300 лв.

Съгласно решението данъкът върху таксиметров превоз на пътници е в размер на 850 лв., но само 300 лв. ще се заплащат от превозвачите, а разликата от 550 лв. се очаква да бъде поета от държавния бюджет за догодина.

Четете още

Избор на редактора