Тежък удар за Макрон на втория тур на изборите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон понесе тежък удар на втория тур на парламентарните избори. Коалицията му „Заедно!“ загуби мнозинството си в Националното събрание.

Лявото обединение, чийто лидер е Жан-Люк Меланшон, ще бъде водещата опозиционна сила в долната камара на френския парламент, съобщава „Франс прес“.

Изборите бяха белязани още от пробив на крайнодесния „Национален сбор“ на Марин Льо Пен, който ще се сдобие със своя група в Националното събрание.

Консервативната партия „Републиканците“ загуби статута си на основна опозиционна сила, но въпреки това може да осигури мнозинство на Макрон със своите 61 депутати и е смятана за негов коалиционен партньор. Лидерът на „Републиканците“ Кристиан Жакоб обяви, че партията му остава в опозиция.

Друг вариант пред френския президент е да управлява с правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на парламента при гласуването на всеки внесен от него законопроект.

Според преброяване на АФП, обхващащо всички подадени бюлетини, на коалицията „Заедно!“ не й достигат около 40 места за абсолютно мнозинство от 289 места в 577-членното Национално събрание. Това е най-малкото относително мнозинство в историята на Петата република, основана през 1958 г.

Резултатите поставят под въпрос възможността на Макрон да управлява ефективно и да прокара своята политическа програма, особено реформата на пенсионната система.

 

Четете още

Избор на редактора