Терор в Брюксел. Мъж застреля двама шведи

Двама души са загинали при стрелба в печално известния квартал „Моленбек“ в Брюксел. Най-вероятната версия е терористична атака.

По данни на полицията стрелбата е станала около 19:15 ч. местно време близо до намиращия се в квартала площад „Сенктелект“, малко преди началото на мача между шведския и белгийския национален отбор на стадиона „Крал Бодуен“, намиращ се на около 5 км от мястото на инцидента.

На снимките, направени от живеещи наблизо хора, се забелязва човек с оранжево яке и бяла каска, с голямо оръжие, който се качва на скутер и бяга. Полицията разглежда като най-вероятна версията за терористична атака.

По първоначална информация мъжът е крещял „Аллах акбар“ и е стрелял във всички посоки, слизайки от скутера си с автомат „Калашников“.

Службите за сигурност разполагат с видеозапис, на който мъж се обявява за член на „Ислямска държава“ и твърди, че си отмъщава в името на исляма, като е убил трима шведи.

Автентичността му се проверява.

На мястото на инцидента са премиерът Александър де Кро, както и министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Белгия.

Европейската футболна квалификация между отборите на Белгия и Швеция бе прекратена от УЕФА.

Инцидентът е станал малко повече от два часа преди европейска квалификация по футбол между отборите на Белгия и Швеция и жертвите са шведски граждани, вероятно запалянковци. След първото полувреме резултатът е 1:1, но мачът бе спрян (но засега не е отменен), а феновете бяха инструктирани да не напускат стадиона.

Шведската телевизия TV6. описва, че играчите от националния отбор са казали на УЕФА, че не искат да излизат на терена за второто полувреме и белгийската страна се е съгласила.

„Моленбек“ има лошата слава на квартал, крепост на джихадисти. Там са отраснали и терористите, окървавили Париж през ноември 2015 година.

Четете още

Избор на редактора