ТЕЦ „Бобов дол“ няма право да гори експериментално модифицирани боклуци

ТЕЦ „Бобов дол“, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, няма право да гори експериментално боклуци в съществуващата си горивна инсталация. Това реши  окончателно Върховният административен съд (ВАС) днес. Така съдът потвърди решението на Административен съд София – град по делото, образувано след жалба от сдружение „За Земята – Достъп до правосъдие“.

Предмет на съдебния спор е съдържанието на писмо от Министерството на екологията от 2018 г. (изх. № 26-00-239/14.08.2018), с което ТЕЦ „Бобов дол“ е информиран, че може да проведе експеримента с модифицирани горива, тоест въпросните отпадъци, без предварително поставяне на специални условия в Комплексното разрешително по отношение на горивните съоръжения, които ще се използват. В точки 1 до 6 от писмото, подписано от тогавашен заместник-министър на околната среда, са описани условията, при които може да се извърши експерименталното изгаряне.

Върховните магистрати са потвърдили преценката на първоинстанционния административен съд, че заради поисканото от ТЕЦ „Бобов дол“ изменение на инсталацията, независимо че горенето е пробно, единствено министърът на околната среда и водите е компетентен да даде подобно разрешение, а не зам.-министъра.

Междувременно в края на юни излезе друго решение на софийския Административен съд, с което Министерството на енергетиката е осъдено да заплати на ТEЦ „Бобов дол“ над 3,5 мн. лева обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). От тях 2 080 242,39 лева са за претърпени преки вреди от нищожен административен акт на министерството, което по това време е било оглавявано от сегашния депутат от ГЕРБ  Теменужка Петкова. С акта ведомстовото е определило по-малко парникови квоти спрямо поисканите от ТЕЦ-а. 208 602,08 лева са лихвите за забава по тази сума. Отделно ТЕЦ-ът ще получи и 1 213 408,26 лева като лихва за забава върху сумата от 11 967 862,30 лева с ДДС за периода от 19.04.2019 г. до 17.04.2020 г.

Четете още

Избор на редактора