Съдът: ТЕЦ „Брикел“ да работи, докато тече делото за мръсния въздух

ТЕЦ „Брикел“ да работи, докато в Административен съд – Стара Загора тече делото за замърсяване на околната среда. Това е смисълът на определение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от днес.

С него върховните магистрати оставят в сила определението на старозагорския съд, с което е отхвърлено искането за спиране на предварителното изпълнение на заповед № РД-08-115/29.07.2022 г. на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора за преустановяване на дейността на ТЕЦ-а. Въз основа на тази заповед на предприятието беше наложена принудителна административна мярка за прекратяване на дейността по Закона за опазване на околната среда.

Върховните магистрати не вземат отношение по твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда. По всички посочени 7 групи нарушения, които са подробно и детайлно описани в мотивите на заповедта за затварянето на ТЕЦ-а, следва да се произнесе първоинстанционният съд, като постанови решение по същество относно законосъобразността на процесната заповед и наложената с нея принудителна административна мярка, се казва в определението на ВАС.

Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Това означава, че дейността на дружеството е от висок обществен интерес и незабавното й преустановяване преди влизане в сила на заповедта би накърнила съществено този интерес. ВАС споделя становището на първоинстанционния съд, че „Брикел“ е част от критичната инфраструктура на страната и затварянето му би се отразило на енергийната ни система.

Четете още

Избор на редактора