Тибетски мастиф е бил купен за 2 млн. долара

Китаец е платил 2 млн. долара за куче от породата златен тибетски мастиф. Към момента на продажбата то е тежало 90 килограма и било високо 80 сантиметра.

Европейците използваха термина мастиф за всички големи породи кучета, така че го използвали и за това, което всъщност е тибетско планинско или хималайско планинско куче. Среща се в Тибет, Китай, Индия, Монголия и Непал.

Тези кучета се използвали като пазачи на добитъка, както и на домовете на стопаните си. До средата на ХХ век породата, известна и като Do Khyi, била почти непозната в Европа, но после благодарение тъкмо на европейските животновъди нейните представители не изчезнали.

Има няколко легенди за произхода на мастифа. Една от тях разказва, че те са пристигнали в Централна Азия, съпровождайки ордата на вожда на хуните Атила. Според друга тибетският мастиф е „Божие куче „, защото представлявало трансформация на тибетски свещеник в куче.

След грандиозната продажба за два милиона долара, животновъдите започнали да развъждат тази порода кучета, но те се оказали много скъпи за поддръжка. Тибетският мастиф е трудев за отглеждане, тъй като опитомяването му отнема много време.

Четете още

Избор на редактора