Токио призова да се носи пуловер „поло“ като Макрон, за да се пести ток

Властите в японската столица Токио призоваха гражданите да носят пуловери тип „поло“, за да им е по-топло през зимата и по този начин да спестяват консумация на енергия, предаде БНР.

Според губернатора на Токио Юрико Коике носенето на пуловери с висока яка може да помогне за намаляването на сметките за енергия.

Призивът тя обяви пред журналисти, докато бе облечена с „поло“. Коике подчерта, че затоплянето на врата има цялостен топлинен ефект върху тялото, като носенето на шал също помага.

„Това е един от начините да преодолеем заедно суровите зимни енергийни условия, каза тя и допълни, че френският президент Еманюел Макрон „играе водеща роля в носенето на поло“.

От години Япония провежда кампания за „леден бизнес“, в която се насърчава по-небрежното облекло в офисите, за да се пести енергия от пускането на климатици по време на горещите лета в страната.

Подходящо име за зимната версия на тази кампания би било „топъл бизнес“, отбелязва британския вестник „Гардиън“.

Япония, която си е поставила цел да стане въглеродно неутрална до 2050 г., е изправена пред сериозно намаляване на енергийните си доставки, както много други страни след руската инвазия в Украйна през февруари.

Четете още

Избор на редактора