Топ 5 на вредите от „бързите храни“

Натовареното ежедневие ни принуждава да прибегнем до пакетираните варианти за бързо хранене, които изискват минимално време, за да бъдат готови за консумация. Много опции са налични във вашия магазин за хранителни стоки и повечето от нас дори не обмислят вредата, която тези продукти нанасят на тялото ни. 

Друга причина, поради която предпочитаме тези опции за бърза/нездравословна храна, е, че те са доста евтини и се вместват в нашия бюджет. Много от тези ястия ни се предлагат от много ранна възраст и това се превръща в навик, когато пораснем.

Ако погледнем статистиката, тя показва, че всеки трети жител на САЩ яде някаква нездравословна храна всеки ден. Тези хранителни артикули, които виждате на рафта в магазина за хранителни стоки, идват силно обработени и съдържат няколко нездравословни добавки. На първо място, тези хранителни опции имат висока стойност на захарта и повишени въглехидрати и натрий. Най-общо казано, тези опции за преработена храна включват огромни количества калории и са силно дисбалансирани по отношение на съотношението хранителна стойност към калории.

До какво могат да доведат тези навици?

Несъвършена кожа

Доказано е от няколко изследвания, че храната, която консумираме, влияе пряко върху кожата ни. Може да се сблъскате със специфични проблеми като акне, сърбеж и т.н. Може би си мислите, че кожата страда заради шоколада или пържени продукти. Не, кожните заболявания се появяват заради прекомерното наличие на захар и въглехидрати.

Влошават паметта

Друго отрицателно въздействие на бързото хранене е, че тези храни ускоряват влошаването на паметта. Основната причина за това е броят на ненаситените мазнини, присъстващи в тези продукти като млечни шейкове, пържени картофи и т.н. Според експертите тези мазнини са ключовият фактор, отговорен за сърдечно-съдовите заболявания. Наскоро беше разкрито, че той също влияе върху функционалността на мозъка. Това силно засяга паметта и постоянно забравяте какво сте възнамерявали да направите.

Повече запек

Що се отнася до храносмилателната система, зеленчуците и плодовете играят много важна роля в работата им. Обилната консумация на преработени храни ще наруши цялата система и ще ви докара запек по-често от всякога. Плодовете и зеленчуците съдържат специфични фибри, които помагат да се изхвърлят всички отпадъци от тялото ви. Тези продукти също ще ви помогнат да поддържате нивата на кръвната захар и холестерола.

Повишени нива на кръвна захар

Ако често включвате в храната си продукти с високо съдържание на въглехидрати, горещо препоръчваме да проверявате редовно нивото на кръвната си захар. Голямото количество нишесте в бързите храни ще доведе и до проблеми със зъбите.

Повишен риск от затлъстяване

Повечето от тези преработени храни са с повишен брой калории, но най-вече без никакви хранителни вещества. Превключването на храната ви изцяло към преработени храни значително ще увеличи шансовете за затлъстяване, а също така е вероятно да се чувствате подути през цялото време.

Четете още

Избор на редактора