Тройна епидемия в Испания – COVID, грип и бронхолит

Тройна епидемия от COVID-19, грип и бронхиолит застрашава здравната система на Испания. От тях най-тревожно на този етап е развитието на заболеваемостта от бронхиолит, която е скочила пет път само за последния месец, съобщи БНР.

Само за един месец заболеваемостта от бронхиолит се покачи от 19 до 98.5 случая на 100 000 жители по данни на испанското здравно министерство. Най-засегнати са децата до 4 годишна възраст, които напълниха педиатричните отделения заради затруднено дишане, казва Паула Васкес, президент на Испанското дружество за педиатрични спешни служби.

Според нея ситуацията е много тревожна най-вече заради рязкото покачване на случаите по-рано от обичайното за сезона време. Вместо през ноември, тази година бронхиолита започна да циркулира сред населението още от лятото.

Предположенията са, че пикът на заболеваемостта ще е след около две седмици. Не по-малко тревожен е и темпът на нарастване на случаите на болни от грип, като честотата им вече надхвърли обичайните нива за сезона в страната. За да избегнат тежки последици, властите продължават да ваксинират най-възрастните и уязвимите хора.

Четете още

Избор на редактора