Туитър блокира акаунта, който следеше личния самолет на Мъск

Туитър блокира акаунт, публикувал данни за маршрутите на личния самолет на Илон Мъск, въпреки обещанието на бизнесмена да не го прави, което илюстрира променливия му подход към модерацията, предаде Франс прес.

В края на вчерашния ден акаунтът бе възстановен в САЩ и собственикът му качи пост „Върнах се!“, но вечерта бе блокиран отново.

„Ангажиментът ми в полза на свободата на изказа стига дотам, че не забранявам акаунта, който следи моя самолет, дори ако това излага пряко на риск личната ми сигурност“, бе написал Мъск в Туитър в края на ноември – няколко дни, след като купи платформата за 44 милиарда долара.

„Акаунтът е блокиран“ – това се четеше вчера на страницата на този потребителски абонамент, наречен @ElonJet.

Създаден от студент и събрал към 500 000 последователи, акаунтът използваше публични данни, за да отбелязва автоматично кога и къде излита и каца самолетът на шефа на „СпейсЕкс“ и „Тесла“.

„Да се поства географското положение на някого в реално време нарушава правилата против „доксинга“, но качването му онлайн по-късно е разрешено“, написа вчера в Туитър  Илон Мъск. Под доксинг се разбира публичното разкриване, най-често в интернет, на лични сведения за дадено лице без негово разрешение.

Личният акаунт на студента – Джак Суини, също бе блокиран.

Откакто застана начело на платформата, мултимилиардерът изпраща противоречиви послания за това кое е разрешено на нея и кое – не.

Яростен бранител на свободата на изказа – доколкото казаното не нарушава закона, той възстанови блокирани по-рано от социалната мрежа акаунти, сред които този на Доналд Тръмп.

Обаче блокира този на Кание Уест след публикуването на постове, сметнати за антисемитски, и отказа връщане на платформата на крайнодесния теоретик на конспирацията Алекс Джоунс.

Илон Мъск обеща впрочем тези дни да публикува поредица от „Туитър файлс“ – вътрешни документи, изглежда обясняващи практиките на модерация, поставяни под въпрос по време на предишното ръководство.

Четете още

Избор на редактора